От ВМРО питат Симеон Сакскобургготски дали привързаността му към България се измерва с връщането на имотите. От партията се противопоставят на опитите за мълчаливо и лекомислено отстъпване на т.нар. царски имоти по посока на фамилията Сакскобургготски, съобщават патриотите в писмо до медиите.

От партията на Красимир Каракачанов питат: "заради това ли беше всичко, господин Сакскобургготски? За да си върнете имотите? Не е ли това обидно към собствената Ви фамилна привързаност към България. Към кое в България е привързана Вашата фамилия? Към дворците ли?"

От партията припомнят, че референдума, проведен през 1946 г. за обявяване на България за република, е нелегитимен. В същото време те заявяват, че общественото мнение в България е ясно отдавна. "Както е ясен и заветът на Васил Левски. България е република. И слава Богу!", пише в писмото на патриотите.

България е република и ако някой иска да се титулува цар, следва да знае, че в днешни дни това остава единствено благородническа титла, която не обвързва държавата, гласи писмото от партията на Каракачанов.

Дори да са приети калпави лобистки закони, които позволяват на една фамилия да съди държавата, идва ред държавата да поправи нещата, а не да отстъпва.

"Въпросните имоти са на институцията цар, т.е. на държавността. Днес такава институция в България няма. Имотите не са лични, те са държавни. И винаги са били. Във всеки смисъл на думата и без оглед на правните еквилибристики. Държавни означава обществени", пишат от ВМРО.

От партията следят и опитите на Сакскобургготски да наложи отново нарицателното Цар Симеон Втори, заедно с атрибути като Ваше величество. Част от медиите в България използват тези думи, пишат патриотите и поясняват, че Величество е българският народ, от когото произтича властта. "В днешни дни монархията и атрибутите ѝ навсякъде в цивилизования свят са само скъпо струващ маскарад", пишат патриотите.

Според патриотите страната ни дължи уважение към царската традиция, но стремежът към имоти е неуважение и принизяване на царската традиция и на самата България.

От партията предлагат вариант фамилията на Симеон Сакскобургготски да може да ползва дългосрочно при преференциални условия имотите, но собствеността на въпросните имоти да е държавна.

От патриотичната организация предполагат, че опитите за "сделка" със Сакскобургготски може да са срещу предполагаеми негови международни контакти. Последните са доста съмнителни, но показват желанието на Бойко Борисов да приобщава всички към политиката си, което е държавническо поведение, но с него не бива да се търгува.

От ВМРО призовават Симеон Сакскобургготски да прояви своето великодушие и да се откаже от претенции.

Първо българско посещение на високо равнище в Кралство Саудитска Арабия

Първо българско посещение на високо равнище в Кралство Саудитска Арабия

Борисов, Захариева, Каракачанов, Порожанов, Московски, Ангелкова и Симеон Сакскобургготски като почетен гост

Припомняме, в официалната българска делегация в Саудитска Арабия са включени както бившият премиер Симеон Сакскобургготски, така и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.