Всички знаели за нередности и некоректност в работата на задържания погребален агент Георги Енев. Няма данни обаче за подадени сигнали.

Кметският наместник на село Клисура Камелия Димитрова, където вчера бяха открити незаконните и масови погребения, е човекът, подал сигнал в полицията за зловещата находка. Това се е случило след като нея самата са я сигнализирали служители от друго погребение.

Димитрова лично е нямала контакти със задържания, но пред камерата на Нова телевизия посочи, че отдавна знае от мести за некоректната работа на Енев.

Колеги на Енев също знаят за нередности - задържаният е държал тела на починали хора с месеци в хладилните камери на зам.-шефа на Съюза на погребалните фирми Стоян Макреев. Той обаче увери, че проверката дали даден човек е кремиран или не е лесна и бърза.

"Всеки може с номера на смъртния акт и ЕГН-то на починалия да се допита до трите крематориума у нас дали има кремирани тленни останки. А, ако искате да проверите дали ваш близък е погребан, може да направите справка във всеки един гробищен парк", каза още зам.-шефът на Съюза на погребалните фирми.

По думите му откритите масови гробове се намират вътре в гробищния парк, а не извън него, и не може в 21 век едно гробище да няма ограда. Работил е през годините с Енев и е имало съмнителни случаи, но сериозни оплаквания няма, с изключение на забавянето с хладилните камери. За последно това се е случило 2017 или 2018 г.

От години обаче за Георги Енев се носят легенди как "коли и беси" в Банкя, по думите на Макреев.

Последният му контакт с Енев е бил на 23 май, когато към 11 ч. на гробищата го е видял заедно с още една жена, приличаща на клошарка, и с така наречения шеф на Криминална полиция. "Съмнително е какво правеха тримата заедно", посочи Макреев.

Днес 51-годишният погребален агент Георги Енев се изправя пред съда. Софийската районна прокуратура ще му поиска постоянен арест. Той е обвинен за измами с кремация на възрастни хора. На този етап е обвинен за един случай, тъй като един е с установена самоличност. Вчера до село Клисура полицията установи телата на три жени и четирима мъже. В даден момент и преди пристигането на адвоката Енев е правел намеци за около 50 такива погребения.