Само една линейка ще обслужва този сезон курортните комплекси край Варна. Тя ще бъде и единствената възможност за оказване на неотложна помощ, след като нито една от варненските лечебници не прояви интерес към разкриването на спешни кабинети в комплексите, съобщава варненското издание „Позвънете".

Почти две години големите болници в града се опитваха да поддържат изнесени спешни портали в комплексите край морето.

Заплащането от 20 лв. за преминал пациент и слабият интерес към дейността им (само 7 европейци за 2008 г. потърсили помощ там), както и задаващият се слаб сезон, отказаха болниците от инвестиции в предварително обреченото начинание.

От здравната каса във Варна уточняват, че както и предходни години, нито един семеен лекар или специалист не е пожелал да сключи договор със здравната каса и да работи на курортите. Така отпада възможността нашите и европейските граждани да бъдат обслужвани по линия на НЗОК.

Отлив имало и в практикуващите по курортите частни лекарски кабинети.
Още миналата година докторите там се жалвали, че работата им намалява и не е рентабилна.

Така за нашите и за чуждите курортисти не остава нищо друго, освен да търсят отзивчив семеен лекар или специалист във Варна.

Макар сезонът да е в ход вече от около месец, екип на Бърза помощ започва да дава дежурства от идната седмица до бариерата на курорта Св. Константин.

Линейката ще стои до КПП-то на входа на курорта и ще осигурява спешна помощ в две направления.