Софийски градски съд остави в ареста с мярка "постоянно задържане" само един от тримата арестувани при операцията на МВР "Недосегаемите".
В ареста остава 26-годишния Желяз Иванов.

Другите двама, срещу които прокуратурата повдигна обвинението, се освобождават незабавно срещу гаранция.
На Борислав Христов е определена гаранция от 8 000, а на Ивайло Йорданов - 5 000 лв.

За Ивайло Йорданов никой от свидетелите не е давал сведения. От дома му са иззети печати на различни фирми и според съда засега е ясно, че е бил пълномощник в няколко фирми. Това обаче не е достатъчно, за да му бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение.
Един от анонимните свидетели е дал показания срещу Борислав Христов, за когото също има данни, че е бил пълномощник в различни фирми.

Най-много данни и доказателства има за Желяз Иванов. Трима анонимни свидетели, както и други хора разкриват убедително, според мотивите на съда, че той е привличал различни лица с цел те да бъдат привидни титуляри на фирми.

Собствениците на фирмите изобщо не били наясно за дейността на дружествата. Срещу 100 - 200 лева те ставали фиктивни собственици и не трябвало да питат защо теглели пари от различни банки.
Един от анонимните свидетели твърди, че именно Желяз Иванов го е карал да тегли различни суми - 30 000, 14 000, 150 000, 160 000, 280 000, 300 000 лева. Други свидетели също заявяват, че Иванов ги е карал да теглят различни суми.

Има справка от НОИ, постъпила по делото, че фирмите обект на делото не са подавали данни за осигурявани лица по трудови правоотношения.
Има също ясни доказателства, че се разкривали банкови сметки и след ден-два те се закриват.

При един от обиските е намерена бележка „Кате, това са истинските фактури, унищожил съм оригиналите, унищожете старите копия."

Според съда има достатъчно данни, че фирмите са създадени с цел данъчни престъпления. Съдът счете, че няма опасност Желяз Иванов да се укрие, но има опасност да повлияе на свидетелите, предвид някои показания, че ги е заплашвал и дори е "поступвал" да внимават какво говорят.

Припомняме ви, тримата" недосегаеми" бяха арестувани при операция на 15 април. Става въпрос за йерархически изградена група за пране на пари и данъчни престъпления.
В петък прокуратурата повдигна обвинения на петима от задържаните в хода на спецоперацията.

Прокуратурата поиска постоянен арест за тримата, както и мярката да се гледа при закрити врата, тъй като по делото има документи, съдържащи държавна тайна, информация, касаеща сигурността на страната, класифицирана информация, както и секретни документи от ДАНС.

Защитата възрази срещу закритото заседание и след кратко съвещание съдът реши мярката да бъде открита.

Съдът не прие нито една от справките от ДАНС за доказателствен материал. Според състава безпредметное справките от ДАНС да се ползват по настоящото дело.

Оказа се, че защитата на недосегаемите не се е запознала с настоящото обвинение. Стана ясно още, че прокуратурата вече три пъти сменя обвиненията.
Първоначално то е било по член 253, после е променено по член 321. Часове преди днешното заседание адвокатите видели, че срещу клиентите им са повдигнати две обвинения за различни престъпления.

Тримата обвиняеми бяха лаконични пред съда:
Не искам да ме задържат, заяви Ивайло Йорданов. Имам дете на три години не познавам другите.
Нямам думи", това пък заяви Желяз Иванов. Не съм извършил престъплението, категоричен бе той.
Същото заяви и Борислав Христов: Работя съвсем честно и законно. Никога не съм се укривал.

Желяз Иванов е обвинен в това, че е участвал в организирана престъпна група от януари 2008 до 15 април 2010 година, която чрез фалшиви фактури и документи с невярно съдържание източвала ДДС и укривала данъци.

Иванов набирал цигани и срещу минимално заплащанерегистрирал фирми на тяхно име. „Собственик" на една от фирмите се оказал клошар.

При разпит на един от „собствениците" на фирми станало ясно, че той не знае с какво се занимава фирмата му. В същото време тази фирма е извършила покупки за над 11 милиона лева.
Пред следователите той обяснил дори, че веднъж Желяз Иванов го пребил.

Общо около 40 са фирмите, участвали в схемата.

Ивайло Йорданов е обвинен, че е участвал в организирана престъпна група, точила ДДС и укриване на данъци.
Същото е обвинението и на Борислав Христов. Двамата са задържани в момент, когато са теглили по около 400 000 лева

От 16-те задържани в четвъртък, обвинения са повдигнати на петима, като двама - 28-годишния Я.С. и 39-годишната К.Г. са с наложени мерки "парична гаранция" в размер на 3 000 лева. Те нямат полицейски регистрации до момента, посочиха от пресцентъра на МВР.