Няма превишаване на нормите на фини прахови частици във въздуха в периода на измерване с изключение на въздуха в кв. "Бояна". Това стана ясно от думите на Нено Димов - министър на околната среда и водите, който оповести резултатите от измерването с мобилни станции.

В кв. "Бояна" превишението на замърсяване с фини прахови частици е било над два пъти и то между часовете 17-23, което показва, че твърдото гориво е един от основните замърсители. Измерването е направено между 13-20 ноември на 4 места в София, основно на праховите частици във въздуха с мобилни станции.

Колко е чист въздухът в България?

Колко е чист въздухът в България?

Мръсният въздух убива 15 000 българи годишно

Два от замерваните райони са били с ТЕЦ отопление, един с отопление на твърдо гориво - кв. Бояна и един типичен транспортен район - около паметника на Св. София в центъра на столицата. Димов подчерта, че за последните две години за София замърсяването като цяло е под нормата за годишни емисии на фини прахови частици. По повод горенето на нерегламентирани предмети от типа на гуми и дрехи втора употреба, министърът заяви, че е недопустимо и трябва да има завишен контрол. Той беше категоричен, че ще се търсят решения, за да не могат няколко човека да тероризират цял квартал.

Лорита Радева от Столична община също беше категорична, че замърсяването на въздуха с фини прахови частици е от горивата. Тя заяви, че стартира пилотен проект с 30 печки в район "Нови Искър", които ще горят пелети.