В началото на месец април Съдът на Европейския съюз осъди България за неспазване на задълженията си по директивата за качеството на въздуха.
Оказа се, че България не изпълнява задълженията си и системно не е спазвала както годишните, така и дневните пределно допустими стойности на фини прахови частици (ФПЧ) във въздуха в няколко града.

Нено Димов: В Русе се работи за по-чист въздух

Нено Димов: В Русе се работи за по-чист въздух

Червеният депутат Пенчо Милков иска постоянни замервания на въздуха в Русе

Проблемът със замърсяването на въздуха става все по-актуален в началото на отоплителния сезон. Това предизвика поредните протести относно проблема в редица градове в страната.

Според оценка на Европейската агенция за околна среда на година в България умрат около 15 000 души заради завишените концентрации на замърсители във въздуха. Данни на Световната здравна организация също сочат, че средно около 50 българи на ден умират заради мръсния въздух в страната.

За година 15 хил. българи са починали заради замърсен въздух

За година 15 хил. българи са починали заради замърсен въздух

Основните замърсители са прах, серен двуокис, азотни окиси, оловни аерозоли, амоняк

В този контекст на редакционната поща на news.bg беше получен видеоматериал, показващ колко всъщност е чист въздуха в Пловдив. Видеото е дело на Станимир Тончев, присъединил се към гражданската инициатива AIRBG INFO. Той е силно разтревожен от това какъв въздух дишат хората в областния град и страната като цяло, което ражда и идеята за направата на клипа.

Гледайте видеото тук: