Нов протест срещу замърсяването на въздуха събра русенци и тази вечер пред сградата на общинската и областната администрация в центъра на града.

Те издигнаха плакати с надписи "За чист въздух Русе", "STOP на геноцида над Русе и Мартен" и "Не на мръсния въздух! Спрете отровите!". Гражданите скандираха "Русе иска да диша!, съобщава БТА. 

Протестът прие и декларация, адресирана до премиера, до министъра на околната среда и водите и до омбудсмана на България

Русенци настояват за незабавна намеса от държавата, като дойдат експерти, които да направят независими проверки и да открият източника на замърсяването.

Събитието бе обявено и организирано в социалните мрежи и е насочено срещу редовното замърсяване на въздуха в града и няма политически цели, заявяват организаторите му.

Припомняме, в средата на септември месец русенци протестираха отново срещу замърсяването на въздуха.  Въпреки това градът продължава да се обгазява и според гражданите това е екокатастрофа.

Протестиращите са категорични, че и ако този път не се вземат мерки, са готови да блокират ГКПП "Дунав мост".

Припомняме, екоинскцията санкционира с най-високата глоба от 500 хил. лв. френския завод за автомобилни части „Монтюпе”, заради обгазяването на града. Принудително бе спряно и част от производството.  

Френската фирма категорично отрича да е източник на замърсяването на въздуха и обжалва и в съда административните мерки.