Нито един количествен или качествен параметър не показва замърсяване на въздуха в Русе от страна на „Монтюпе. С такава теза ръководството на френската фирма даде пресконференция днес в Русе. В нея се включи и президентът на Френско-българска търговска и индустриална камара Стефан Делайе.

Индустриалният директор на завода Микаел Бризон посочи, че няма никакви предписания от страна на РИОСВ по отношение на качеството на въздуха. „Нито едно измерване, направено през 2016 г., не показва, че ние не спазваме законодателството“, заяви Бризон, цитиран от "Дунав мост".

От фирма „Монтюпе” не отричат, че във въздуха на Русе има миризми, но източникът не бил тяхното производство.

Французите са готова да поставят оборудване от световна класа в сферата на опазване на околната среда. От фирмата настояват да се използват установените европейски стандарти за измерване – нещо, което не е направено до този мост, според тезата им.

Замерването с термо-камера не е адекватно за измерване на емисии. "Тя измерва температура. Това е като да използваш термометър, за да измериш химичен състав. Обвинявали ги, без каквито и да е доказателства, че изпускат неорганизирани емисии.

Имаме усещането, че сме жертва на системен и тенденциозен тормоз", заявиха още от френската фирма.

Припомняме, вчера съдът отхвърли обжалването на „Монтюпе” на санкцията, наложена им от РИОСВ в Русе по отношение на спиране на част от производството. Санкцията бе наложена, след като миналия месец бяха подадени десетки жалби от граждани за неприятни миризми в града. 

Точно преди една година беше затворена една от инсталациите на същата фирма със заповед на директора на РИОСВ в града. В нощта на 15 септември 2015 г.  русенци подадоха десетки сигнали за замърсен въздух. РИОСВ образува проверка по случая, като според инспекторите единият причинител на замърсяването е именно фирма "Монтюпе". Русенци излязоха и на протестно шествие в града заради замърсения въздух. 

От фирмата категорично отхвърлят всички обвинения и заявяват, че икономически интереси ръководят действията на екоинспекторите. Работници от „Монтюпе” миналата година излязоха на контрапротести в подкрепа на работодателите си.