Административният съд в Русе не уважи искането на предприятието за автомобилни компоненти "Монтюпе" за спиране на предварително изпълнение на заповед на директора на Екоинспекцията в дунавския град.

Припомняме, след оплаквания на граждани за неприятни миризми на 10 и 11 септември, на дружеството бе наложена максималната глоба от 500 000 лв. и бе ограничена дейността на завода, заради непречистени отпадъчни газове.

Русенските екоинспектори глобиха „Монтюпе“ с 500 000 лв.

Русенските екоинспектори глобиха „Монтюпе“ с 500 000 лв.

Заради системно замърсяване на въздуха

Пред съда от предприятието заявяват, че наложените от Регионалната инспекция по околната среда и водите мерки ще уронят престижа на предприятието и ще доведат имуществени вреди.

Съдът допусна, че за дружеството е възможно да настъпят загуби от намаленото производството, но предполагаемите неимуществени вреди не могат да бъдат противопоставени на важните държавни и обществени интереси – правото на хората на здравословна околна среда и чист атмосферен въздух.

Определението може да се обжалва в 7-дневен срок.

Точно преди една година беше затворена една от инсталациите на същата фирма със заповед на директора на РИОСВ в града. В нощта на 15 септември 2015 г.  русенци подадоха десетки сигнали за замърсен въздух. РИОСВ образува проверка по случая, като според инспекторите единият причинител на замърсяването е именно фирма "Монтюпе". Русенци излязоха и на протестно шествие в града заради замърсения въздух. 

От фирмата категорично отхвърлят всички обвинения и заявяват, чеикономически интереси ръководят действията на екоинспекторите. Работници от „Монтюпе” миналата година излязоха на контрапротести в подкрепа на работодателите си.