След началото на отоплителния сезон се появиха и силно завишени норми на фини прахови частици във въздуха. През изминалата седмица най-високи показатели бяха отчетени в Горна Оряховица, съобщи Нова телевизия.

В три столични квартала също са отчетени стойности над нормата на замърсяване. От началото на година до днес над 60 пъти въздухът в Горна Оряховица е бил с отклонение от нормата.

С нови екостандарти от 2019 г. ограничават замърсяването на въздуха

С нови екостандарти от 2019 г. ограничават замърсяването на въздуха

Закрити са 96 от 113 общински депа, остават още три общини със сметища

Интензивният транспортен трафик и отоплението на твърдо гориво са основните причинители на замърсения въздух. Не на това мнение обаче са всички жители на града.

Заради замърсения и запрашен въздух у нас, общините, като Горнооряховската, имат препоръки да намалят сериозно нивата на замърсяване.

Фините прахови частици могат да причинят сериозни проблеми с дишането и горните дихателни пътища. Според специалистите, най-рисковата група е на хронично болни пациенти.

Местната власт да отговаря за чистотата на въздуха

Местната власт да отговаря за чистотата на въздуха

Екоминистър Нено Димов и еврокомисар Кармену Вела обсъдиха и казуса "Калиакра"

А статистиката показва, че със 118 смъртни случая на 100 000 души, България се нарежда сред първенците в света по смъртност заради мръсния въздух. В световен мащаб жертвите на мръсния въздух са 7 милиона.