СГС остави в ареста съдията Петър Сантиров, след като реши, че той е съдействал за предаването на подкуп с ясното съзнание, че извършва незаконно действие и какви могат да бъдат последиците от него.

Магистратът беше задържан на 1 април заедно с бившия министър на отбраната Николай Цонев и бившия главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов.

Те са обвинени, че са искали да дадат подкуп на следователя от Националната следствена служба Петьо Петров, за да се осуети разследванесрещу ексвоенния министър.

Малко след ареста на Сантиров ВСС взе решение да го отстрани временно от длъжност.

Съдът опроверга обяснението на защитата, че основните доказателства по делото - 8 от общо 9 тома, са събрани чрез СРС-та и посочи, че основни са фактите, изложени от свидетелските показание на Петьо Петров - следователят, подал сигнала, че му предлагат подкуп.

И от СРС-тата, и от показанията ясно личи, че Сантиров е осъществявал контакт с другите двама подсъдими напълно съзнателно.

Мотив за оставянето на му в ареста е фактът, че за обвинението, което му е повдигнато законът предвижа лишаване от свобода до 10 г.

Друг мотив за решението на съда е, че две седмицислед задържането на Сантиров нито обществената опасност от това престъпление е намаляла, нито опасността да извърши друго такова. Според съда при смекчаване на мярката му за неотклонение няма опасност той да се укрие.

Отстраняването на Петър Сантиров от СГС не може да се разглежда като ново обстоятелство, тъй като това е последица от оставянето му в ареста. Въпреки прекрасната характеристика и чистото съдебно минало на подсъдимия става дума за осъзнатото му участие в ясна схема.

Съдът посочи, че задържането под стража е очевидна санкция по отношение на задържаните лица и счете, че ще бъде неадекватно някои от обвиняемите да бъдат пуснати на свобода, а други да останат в ареста, въпреки че наказателната отговорност е лична и диференцирана.

Според съдията по делото след задържането си под стража Сантиров е имал условия, в които да се безпокои за себе си и за живота си.

Българския закон не предвижда специално третиране към съдии, полицаи и други, на които е наложена подобна мярка. Във връзка с това не беше уважено искането на прокуратурата за налагане на едномесечен срок, в който Сантиров няма право да обжалва мярката.

Мярката за неотклонение може да бъде обжалвана на 22 априлпред САС.

На днешното заседание Петър Сантиров заяви, че е имал само един разговор със следователя Петров.

При втория разговор няма нито една моя дума, а след това му казвам само да не ме занимава повече, заяви Петър Сантиров пред съда и изтъкна, че от данните, събрани със СРС-та, ясно личи, че активната страна е Петров.

Не съм престъпник, никога не съм бил и не смятам и да бъда, категоричен е Сантиров.

Той припомни, че временно е отстранен от ВСС и заяви: „Моите чест и достойнство не ми позволяват дори да се появя в Съдебната палата преди да завърши делото".

По думите му са събрани 100 % от доказателствата срещу него и прокуратурата не би следвало да посочва като довод за оставянето му в ареста, че доказателства все още се събират, тъй като делото е в начална фаза.

На излизане от съдебната зала Сантиров заяви единствено, че „истината ще излезе на яве".