Единственият кандидат за главен прокурор Борислав Сарафов представи пред Висшия съдебен съвет своята концепция за управление на прокуратурата, съобщават от ВСС.

Тя е представена в съответствие с чл. 173, ал. 5, изречение второ от Закона за съдебната власт, и чл. 7 от Правилата за избор на председател на Върховния касационен съд, председател на Върховния административен съд и главен прокурор.

Сарафов излага визията си за управлението и развитието на прокуратурата през следващите седем години. Според него ръководството на Прокуратурата на Република България е динамичен процес, който налага непрестанно обновяване и актуализиране в зависимост от нормативната база, развитието на технологиите и на обществените отношения.

Той отбелязва, че приема номинацията за поста, мотивиран от дългогодишния си професионален опит - почти 30 години като следовател и прокурор във всички нива на системата. Сарафов допълвам че е натрупал и значителен управленски опит като последователно е бил заместник районен прокурор, заместник апелативен прокурор, апелативен прокурор, заместник главен прокурор, директор на НСлС и почти година и половина изпълнява функциите на главен прокурор. По думите му опитът и непрекъснатото повишаване на квалификация му, му дават увереност, че заедно с колектива на ПРБ може да продължи да работи за възстановяване на доверието на обществото в институцията.

Предложиха Борислав Сарафов за главен прокурор

Предложиха Борислав Сарафов за главен прокурор

Зад него застанаха трима членовете на прокурорската колегия на ВСС - Стефан Петров, Пламен Найденов и Светлана Бошнакова

Борислав Сарафов подчертава, че доверието, което колегите имат към него, го задължава да поеме отговорността, за да не "загубим положителната инерция и посока, в която вървим - да отстояваме законността".

В своята концепция той залага ясни приоритети за развитие на институцията и механизми за тяхното проактивно реализиране. Особено място сред тях заемат противодействието на организираната престъпност, на корупционните престъпления и на тези, свързани с транспортния травматизъм и домашното насилие. Магистратът уверявам че прокуратурата ще бъде инициатор за съвместни действия с МВР, с останалите специални служби и с контролните институции, като проактивно и в резултат на аналитичната си дейност, ги мотивира да работят по-енергично и като дава процесуална насоченост на тяхната работа.

Според него е важно държавното обвинение да получи общественото доверие, което заслужава. Той подчертава, че няма да позволи прокуратурата да бъде използвана за политически цели. Сарафов акцентира и върху работата с хората, като отбелязва, че освен нормативно установените принципи на ръководство, ще прилага и общочовешките принципи за коректност, диалогичност, доверие и взаимно уважение.

Камарата на следователите: Сарафов е един от нас и защо да не бъде главен прокурор

Камарата на следователите: Сарафов е един от нас и защо да не бъде главен прокурор

Съдебната реформа на политиците се провали, да заслужим доверието на хората