По разпореждане на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, делото за катастрофата, при която загина футболният треньор Ферарио Спасов, ще бъде иззето от Окръжната прокуратура във Велико Търново и ще бъде изпратено за разследване от прокуратурата в Ловеч.

Сарафов днес извика в София прокурорът Йордан Кожухаров да обясни защо е пуснал от ареста шофьора Начо Пантелеев, причинил катастрофата.

В кратък коментар пред медиите прокурорът посочи, че шофьорската книжка на Пантелеев е отнета и му е наложена забрана да напуска страната. Уточнението е във връзка с твърдения в медиите, че такива мерки не са предприети.

А защо е пуснал обвиняемия с мярка "подписка" Кожухаров обясни така:

"Делото няма експертиза и скоростта не може да бъде определена на този етап от разследването. Преди да излезе експертиза не можем да обвържем това нарушение със скоростта, с която се е движела колата. Даже не можем да кажем каква е била тя."

По думите на Кожухаров обвиняемият няма опасност да се укрие. 

Разследват катастрофите, при които загинаха Ферарио Спасов и Стефка Великова

Разследват катастрофите, при които загинаха Ферарио Спасов и Стефка Великова

Денков обясни, че трябва време, за да дадат резултат мерките срещу войната по пътищата

По-късно от държавното обвинение съобщиха още, че Върховна касационна прокуратура започва проверка на работата на прокурора от ОП-Велико Търново заради мярката за неотклонение, която определил на обвиняемия. Според Сарафов прокурорът не отчел степента на обществена опасност на престъплението и други данни за личността на Пантелеев.

"В случая се касае за досъдебно производство от обществен интерес, при ръководството и надзора на което се оказва засилен обществен натиск, довел до съмнение за предубеденост и заинтересованост при упражняване на функциите по разследването", се посочва в постановлението на и.ф. главен прокурор.

Проверката ще обхване преписките и досъдебните производства, които прокурорът от Велико Търново е водил през последните три години.