Окръжната прокуратура във Велико Търново ръководи разследване за тежкия пътен инцидент, при който загина футболният треньор и деятел Ферарио Спасов. Това става ясно от съобщение от държавното обвинение, в което Спасов се споменава с инициалите Ф.С.

Разследването е започнало на 11 ноември 2023 г.

От прокуратурата излагат подробности за катастрофата. Около 17:00 ч. на пътя между София и Варна в района на село Шереметя са се ударили два леки автомобила, движещи се в посока София. При сблъсъка на място е загинал 61-годишният Ферарио Спасов, който е шофирал едната кола.

С леки наранявания са другият водач и жена, която е пътувала с него. Мъжът е тестван за употреба на алкохол, като резултатът е отрицателен. Предстои причините и обстоятелствата около катастрофата да бъдат изяснени в рамките на разследването. Ако бъдат събрани достатъчно доказателства, че е виновен за инцидента, той ще бъде привлечен към отговорност.

По информация от "Пътна полиция", цитирана от Нова телевизия, шофьорът, причинил катастрофата, е задържан за 24 часа. Той е 24-годишен, с 16-месечен стаж зад волана.

Тежки катастрофи взеха четири жертви в Северна България
Обновена

Тежки катастрофи взеха четири жертви в Северна България

Загинали са футболен и волейболен треньор и двама състезатели на волейболен клуб "Олимпиец" (Плевен)

След като друг тежък пътен инцидент вчера отне живота на президента и треньор на волейболния клуб "Олимпиец" Стефка Великова и двама състезатели от мъжкия отбор на клуба, в Плевен е обявен ден на траур в понеделник, 13 ноември, информира БНТ, като се позовава на информация от общината. Знамената пред сградата на местната администрация ще бъдат свалени наполовина.

В катастрофата на пътя между Плевен и Ловеч в събота загинаха Стефка Великова, Калоян Минков и Симеон Симеонов.

От Българската федерация по волейбол обявиха тридневен траур заради трагичния инцидент. Всички официални срещи със спортно-състезателния календар в този период ще започват с минута мълчание.

По-късно от държавното обвинение съобщиха, че и за този пътен инцидент е образувано досъдебно производство в събота. То е за престъпление по чл. 343, ал. 3 във вр. с чл. 342, ал. 1 от НК и се провежда под ръководството на Окръжната прокуратура в Ловеч.

Около 15:45 ч. на пътя между Ловеч и Плевен), при 31 км, при мокра и хлъзгава пътна настилка, 22-годишният шофьор на лека кола "Хонда", движещ се в посока Ловеч, навлиза в лентата за насрещно движение и се удря в движещия се в посока Плевен автомобил "Фолксваген", управляван от 50-годишен водач.

При произшествието са загинали шофьорът на "Хонда"-та и двама пътници в колата - на 24 и на 59 години. Друг пътник от автомобила е откаран в тежко състояние в болница в Плевен. Водачът на "Фолксваген"-а е прегледан в болницата в Ловеч и освободен, като му е взета кръвна проба за употреба на алкохол и наркотици, чиито резултати се очакват.

Направен е оглед на местопроизшествие и предстои извършването на всички необходими действия по разследването за изясняване на причините и обстоятелствата, довели до инцидента.

Пътна полиция предупреди за сложна пътна обстановка в много райони на страната

Пътна полиция предупреди за сложна пътна обстановка в много райони на страната

Обилните дъждове и силния вятър създават опасности на пътя

Нулевата толерантност към войната по пътищата беше поставена като основен приоритет още в първите дни на правителството, каза пред журналисти министър-председателят Николай Денков, цитиран от Нова телевизия.

По думите му освен ежедневните проверки за алкохол и наркотици има промяна в законодателството, според която колите на шофьорите, седнали зад волана след употреба на наркотици или алкохол се отнемат. Според Денков е проблем и лошото състояние на пътищата, защото голяма част от поръчките за ремонт на големи пътни артерии се обжалват, а това води до забавяне на ремонтите.

"Трябва да време, за да се натрупа резултат от усилията, които правим. Трябва хората да разберат, че тези наказателни мерки работят и могат да засегнат всеки един от тях. Разбира се, много по-важно е да започне да работи превенцията, това означава пътищата да бъдат по-добре ремонтирани. Виждате, че се обжалват голяма част от поръчките, въпреки че са направени по най-прозрачния възможен начин", обясни министър-председателят.

Сарафов обеща нулева толерантност към пияни и дрогирани шофьори

Сарафов обеща нулева толерантност към пияни и дрогирани шофьори

И.ф. главен прокурор се срещна с близки на загинали при катастрофи