Временно изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов утвърди методически указания до прокурорите в цялата страна във връзка с измененията и допълненията на Наказателния кодекс за престъпления по транспорта, влезли в сила на 04.08.2023 година., касаещи отнемането на автомобилите на пияните и дрогирани водачи. Това съобщиха от прокуратурата.

Указанията на обвинител номер едно имат за цел организационно и методическо подпомагане в практиката при законосъобразното прилагане на новите разпоредби.

Сарафов обръща внимание на своевременното събиране на доказателства по досъдебните производства за превозното средство, послужило за извършване на престъпление, за неговата собственост, стойността му и имущественото състояние на обвиняемия, както и на усложненията, които биха могли да възникнат при изясняване на тези обстоятелства. Също така разяснява в кои случаи превозното средство следва да се приобщи като веществено доказателство и кога не.

Главният прокурор акцентира и върху мерките, които прокурорите могат да предприемат за обезпечаване на отнемането на превозни средства и на наказанието глоба. Една от тях е да се отправя своевременно искане до съответния първоинстанционен съд, съобразено с тълкувателната практика на Върховния касационен съд. Той пояснява, че след извършване на съдебно-оценителна експертиза, прокурорите трябва да преценяват възможността за връщане на иззето превозно средство, когато то не е собственост на дееца или той е съсобственик с други лица.

На административните ръководители на апелативните прокуратури е указано да създадат организация за проучване и анализ на практиката на прокуратурите и съдилищата в съответния район във връзка с прилагането на разпоредбите на Закона за изменение и допълнение на Наказателния кодекс и при констатиране на неправилна или противоречива практика да сезират Върховната касационна прокуратура.

Пълният текст на указанията може да видите тук.

Депутатите приеха по-тежки наказания за пияни и дрогирани шофьори

Депутатите приеха по-тежки наказания за пияни и дрогирани шофьори

Това приеха народните представители с поправки в Наказателния кодекс