Съзнавайки високата отговорност на номинацията, изразявам готовност да предложа пред Висшия съдебен съвет визията си за стратегическото развитие на прокуратурата, базирайки се на близо 30-годишен професионален опит. Имам необходимите решения на всеки от актуалните проблеми Това посочва единственият номиниран за главен прокурор Борислав Сарафов в своя позиция, цитирана от БТА.

Той отбеляза, че за решаването на проблемите в съдебната власт ще продължи да разчита на колегите си, с които вярва, че може да реформират прокуратурата и следствените служби, превръщайки ги в защитник на интересите и правата на българските граждани.

Сарафов подчерта, че ако бъде избран за главен прокурор ежедневно и целеустремено ще работи за възстановяване на чувството за справедливост в обществото, за налагането на принципа на върховенство на правото, политическата неутралност на институцията и защитата на независимостта на съдебната власт. Той заяви, че ще подкрепи всеки един български прокурор и следовател, който изпълнява съвестно и отговорно професионалните си задължения, проявявайки разбиране и съпричастност към всеки житейски казус.

По думите му той отлично разбира изключително тежката задача прокуратурата да получи това обществено доверие, което заслужава. Сарафов уверява, че е готов да работи за това.

Припомняме, че на днешното заседание на Пленума на ВСС бе издигната кандидатурата на Сарафов за поста на обвинител номер едно. Зад предложението застанаха Стефан Петров, Пламен Найденов и Светлана Бошнакова. Правосъдният министър Мария Павлова подчерта, че Сарафов има нужните качества да бъде обвинител номер едно.Близо година и половина Сарафов изпълняваше функциите на главен прокурор след отстраняването на Иван Гешев.

Номинацията на Сарафов - вътрешен човек, а и няма други кандидати

Номинацията на Сарафов - вътрешен човек, а и няма други кандидати

Гласуването за избора на нов главен прокурор ще се състои на 16 януари 2025 г.