Срещу общинския съветник от Сливен Веселин Балтов е образувано досъдебно производство за лихварство, обяви пред журналисти шефът на полицейската дирекция комисар Чавдар Божурски, цитиран от sliveninfo.com.

Балтов влезе в местния парламент с листата на РЗС. Преди парламентарните избори м.г. той обяви, че напуска РЗС и в момента е независим член на новосформирана група от опоненти на кмета Лечков.

Досъдебното производство е образувано за финансови сделки без разрешение, като предвиденото от закона наказание за този вид нарушение е от 3 до 5 г. затвор.

По думите на Божурски са установени три сделки за общо 30 000 лева.

Установено е, че съветникът е давал кредити срещу лихва от 500 лева месечно до издължаването.

Използвани са запис на заповеди и прехвърляне на недвижима собственост. В периода 2005-2009 г. Балтов е извършил общо 189 сделки с недвижими имоти като физическо лице.

Веселин Балтов има финансова къща, но комисар Божурски каза, че досъдебното производство е образувано само за незаконна дейност като физическо лице. Проверката срещу съветника е стартирала по сигнал преди три месеца.

През пролетта на тази година фолкпевецът Кондьо обвини Веселин Балтов в лихварство. Това стана след изявление на Кондьо пред местен вестник в Сливен.

Тогава съветникът заведе дело за клевета срещу певеца, което дело се отлага два пъти и все още не е завършило.

Междувременно от полицията казаха, че има и други лица, които са замесени във въпросната незаконна дейност.