Управителният съвет на Съюза на съдиите в България излезе с позиция, в която призовава изборните членове на ВСС да подадат оставка като израз на оценката на дейността на Висшия съдебен съвет. Съюзът на съдиите изразява пълната си подкрепа за всеки член на съдийската общност, който с действията си смело е защитавал принципа на съдийската независимост и на върховенството на правото.

Обръщението към всички съдии и към представителите на академичната и правната общност е прието след проведено на 18 септември тази година Общо събрание.

Съюзът на съдиите: Членовете на ВСС да подадат оставки

Съюзът на съдиите: Членовете на ВСС да подадат оставки

Така ще поемат отговорност за нереализираната реформа в съдебната система

В обръщението се посочват и най-съществените проблеми, които препятстват ефективната работа на съда:

1) липса на равномерна и справедлива натовареност и нормални условия на труд, които да позволяват решаване на делата в разумен срок;

2) липса на приложени на практика справедливи правила за оценка на натовареността и атестирането на съдиите, което да се провежда своевременно, както e предписано в закона;

3) неспособност за провеждане на своевременни и честни конкурси за повишаване и преместване на съдиите;

4) липса на система за определяне на справедливо възнаграждение за съдиите, съобразно количеството и качеството на положения труд;

5) провал при изграждането на система за ефективно електронно правосъдие, което да бъде в услуга на гражданите и да рационализира и улеснява работа на съда.

Отговорността за тези нерешени проблеми и за лошото административно управление на съдебната власт е на членовете на Висшия съдебен съвет. Достойното поведение изисква те да подадат своите оставки, се заявява още в позицията на Съюза на съдиите.

Те призовават за незабавно спиране използването на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) до отстраняване на недостатъците в нея.

ВКС: Е-системата на съдилищата е опасна за правосъдието

ВКС: Е-системата на съдилищата е опасна за правосъдието

Върховните съдии посочват редица дефекти на единната информационна система

Също така подкрепят изцяло позицията на съдията от Софийския апелативен съд Милен Василев от 3 септември 2021 г., публикувана на официалната интернет страница на Висшия съдебен съвет, и призовават съдиите да не участват в гласуването за частичен избор на двама членове на Висшия съдебен съвет, насрочено за 10 октомври 2021 г.

Подкрепят и откритата от Българския институт за правни инициативи дискусия по конституционните въпроси, която трябва да продължи.

"Нека с общи решителни действия, диалогичност, добросъвестност и експертност да възстановим върховенството на правото в Република България."

Позицията е подписана от членовете на УС на ССБ: Председател: Татяна Жиловац, Изпълнителен секретар: Красимир Мазгалов и членовете Владислава Цариградска, Десислава Попколева, Стою Згуров, Цветомира Велчева, Атанас Атанасов.

Янаки Стоилов отказва да влиза в капан при избора на нов шеф на ВКС

Янаки Стоилов отказва да влиза в капан при избора на нов шеф на ВКС

Той би подкрепил само качествена кандидатура, която няма достъп по официалните процедури