Служебният правосъден министър Янаки Стоилов няма амбицията да предлага кандидат за нов председател на Върховния касационен съд (ВКС).

Все пак, ако в професионалните среди се правят предложения за кандидати, които не могат да стигнат до официалните процедури, Стоилов вече би се ангажирал да предложи кандидат за ВКС. Иначе, Янаки Стоилов не иска да влиза в капан и да бъде обвиняван, че меси в съдебната система, а изпълнителната власт - че може да овладее съдебната.

Янаки Стоилов обжалва отказа на ВСС да разгледа освобождаването на Гешев

Янаки Стоилов обжалва отказа на ВСС да разгледа освобождаването на Гешев

Хората последни разбират за икономическото прегрупиране във властта, обясни той

Изборът за председател на ВКС трябва да се развие, процедурата да бъде достатъчно открита, да има прилагане на високи стандарти за подготовка и почтеност. Стоилов се надява да се включат повече магистрати и да има конкуренция, за разлика от избора за главен прокурор. От страна на върховните съдии могат да се предложат кандидатури, които са относително високи, за да може съдийската колегия да продължи успешно дейността си, каза Янаки Стоилов.

Той би подкрепил всяка една кандидатура, стига тя да бъде одобрена от професионалната общност.

Припомняме, че тази година изтича мандатът на шефа на ВКС Лозан Панов, а процедурата по избор на нов председател започва този четвъртък. По време на дебатите за преместване на Бюрото по защита и закриването на специализираното правосъдие говорителят на ВСС Боян Магдалинчев намеси и темата за избора на шеф на ВКС в законодателния спор.