Съдия Лозан Панов беше избран от ВСС за председател на Върховния касационен съд.

След 9 часови дебати и излушване на кандидатите, членовете на ВСС гласуваха електронно, като на два пъти дебатираха разпалено по предложението да се гласува тайно чрез бюлетина.

За Лозан Панов гласуваха 17 члена на ВСС от общо 23. 6 гласуваха "против" и нито един не се въздържа.

Другият кандидат бе Павлина Панова, която бе подкрепена от 6 член, 11 бяха "против", а 6 гласуваха „въздържал се".

Лозан Панов е новият шеф на Върховния касационен съд, бе обявено в края на гласуването.

ВСС ще изпрати предложение на президента Росен Плевнелиев за назначаване с указ на председател на ВКС.

Припомняме, вчера от президентството разпространиха изявление на държавния глава, в което се припомнят правомощията на президента при назначаванията на този пост.

Утвърждаването на принципа на прозрачност и авторитета на съдебната власт можеше да започне още днес - с гласуването с бюлетини. Това заяви пред журналисти новоизбраният за председател на ВКС Лазар Панов минути след финалната фаза от процедурата.
Панов обаче направи тънък намек, заявявайки, че ВСС щял да бъде по-улеснен, ако и другият участник в процедурата бил на това мнение. Всъщност, конкурентката му Павлина Панова не изрази категорична позиция, а остави избора в ръцете на членовете на ВСС.

Приоритет в работата на Панов ще остане тълкувателната и правораздавателната дейност. Той повтори и пред журналисти разбирането си, че реформите в съдебната система могат да се осъществят чрез консолидация на съдебната със законодателната и с изпълнителната власт. Новият шеф на ВКС обаче направи уточнение, че това не бива да става за сметка на която и да е от институциите. "Не бих допуснал намеса на която и да е власт, ако тя засяга независимостта на съда", категоричен бе Панов.

"Надявам се в лицето на избрания мъж да е избран този прагматичен кандидат, който ще бъде обединителят на ВКС", посочи от своя страна Павлина Панова, която загуби битката за шефското място във ВКС. Тя изрично подчерта, че разединението, за което Панов намекна по време на изслушването, във ВКС го няма. Панова, която в момента е зам. шеф на ВКС подчерта, че някои от членовете, подкрепили Панов, са направили внушения по отношение на съда. Тя визира Светла Петкова, а внушението е, че статуквото във ВКС е в Наказателната колегия.

"Уважавам всички 28 колеги, работещи в Наказателната колегия", подчерта досегашната ръководителка Павлина Панова. Според нея върховните съдии имат нужда от модерно управление.

Самата Панова се надява все пак идеите, които е имала, да бъдат използвани от конкурента й и новоизбран шеф на ВСК съдия Лозан Панов. "Очевидно пътят към управление на ВКС минава през това, да бъде намерен прагматичният кандидат", посочи отново Панова и изрази надежда ВКС да запази върховенството си такова, каквото го има в момента.

Между публичност и прозрачност трябва да се прави разлика, смята Павлина Панова. По нейна оценка, процедурата е била публична, но не и прозрачна.

Попитани дали са се срещали с премиера Бойко Борисов по някакъв повод, съдия Лозан Панов категорично отрече да е имал "политически срещи" с него. Панова призна, че се е срещала с министър-председателя по негова покана в рамките на първата процедура, но не е поемала политически ангажименти.

Представляващият ВСС Соня Найденова каза, че този път процедурата е приключила с успешен избор. По думите й, това е знак за стабилност. В противовес на тезата на Панов, Найденова оцени процедурата по избор на председател на ВКС като "изключително публична" и "прозрачна". "Страната ни не е била свидетел на такава процедура досега", доволна е Найденова.

Оттук нататък следва да се възвърне доверието от осъществяваните до момента начин на машинно гласуване, който се ползва във ВСС повече от 10 години, според представляващия ВСС. Според Найденова негативните коментари били незаслужени.

Припомняме, Панов стана известен като докладчик по тълкувателното решение, с което ВАС постави извън закона мобилните камери на пътна полиция.

Малко след като бе издигната неговата кандидатура, Лозан Панов претърпя инцидент - докато правеше сутрешния си крос, беше блъснат от автомобил и приет в болница. С счупане ръка и натъртвания, Лозан Панов се оттегли от битката за шефското място във ВКС, но малко след това обяви връщането си.