Специализираната прокуратура обвини седем души от Враца за участие в група за разпространение на наркотици и изнудване. Шестима от участниците са задържани на 17 април при операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура. Седмият се укрива и е обявен за издирване.

Групата е поставена под наблюдение през 2017 г. след постъпили жалби на пострадали граждани. Образувано е и досъдебно производство. Разследващите установили по един от случаите, че в началото на 2017 г. участник в групата дал на възрастна жена от Враца заем от 6000 с условието да ги върне на вноски в рамките на 3 месеца в сметка на неговия брат (който също е член на групата).

Освен това накарал жената да подпише разписка, че е получила от него 10 000 лева. Завел я и при нотариус, където я накарал да подпише договор за покупко-продажба на жилището й във Враца. В акта било отразено, че тя е продала апартамента за 18 000 лева, въпреки че 2 години по-рано го е купила за 42 000 лв.

Впоследствие двамата братя накарали жената да изтегли парите, които й превели по банков път, и да им ги предаде. Обяснили, че след като изплати дълга си от 6000 лева, ще й върнат жилището. Жената успяла да погаси заема и поискала от единия от братята да върне апартамента й. Той заявил, че това е невъзможно, тъй като тя изплащала дълга си на брат му, не на него.

През лятото на 2017 г. жената е била задържана на летището в Цюрих със 700 г. кокаин и в момента е в швейцарски затвор. Обяснила пред близки, че е била изпратена от братята в Бразилия, за да им пренесе наркотици и срещу "услугата" да получи обратно жилището си.

Освен за участие в ОПГ, на един от групата са повдигнати и обвинения за закана за убийство и изнудване. Специализираната прокуратура ще внесе в Специализирания наказателен съд искане за "Задържане под стража" на петима от задържаните.

Шестият е преместен в затвор, където да изтърпи наказание от предходно осъждане, от чието изпълнение се е отклонил до задържането му от Специализираната прокуратура и ГДБОП. Делото по мярката за неотклонение ще се гледа днес.