Седем неправителствени организации искат опровержение и оставка на комисар Бойко Рановски, началник отдел “Пътна полиция” в ГД “Национална полиция” по повод негово изказване, неглижиращо правата на пешеходците.

Това е посочено в отворено писмо до министрите от кабинета и по-специално вътрешния министър Румяна Бъчварова и до началника на Главна дирекция "Национална полиция" Христо Терзийски.

От гражданските организации припомнят, че на 10 април комисар Бойко Рановски заяви пред обществената телевизия БНТ по повод пешеходците: "това, че пресичат на пешеходна пътека, не ги прави с предимство пред МПС-тата...".

"Изненадани сме от подобно омаловажаване на правата на пешеходците в качеството им на най-уязвими участници в движението и то на фона на всички признати трагични резултати, свързани със стотици загиващи и ранявани пешеходци всяка година. В условията на война по пътищата, в която реално се намираме, и тоталното бездействие на хора и институции, е недопустимо да се правят подобни непремерени изказвания пред широката общественост", обосновават исканията си гражданските организации.

Според тях, по този начин се подклажда чувството за безнаказаност, което води до агресия на пътя и саморазправи.

В отвореното писмо се припомнят и част от разпоредбите на Закона за движение по пътищата (ЗДвП), с които противоречи публичното изказване на комисар Рановски:

Чл. 119. (1) При приближаване към пешеходна пътека водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне стъпилите на пешеходната пътека или преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре.

Чл. 120 (2) Когато пешеходец, стоящ на банкета или тротоара, сигнализира с ръка за намерението си да премине по пешеходната пътека, водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен, без да създава опасност за движението, да спре, за да пропусне пешеходеца.

Юридически пешеходецът притежава абсолютното право на пешеходна пътека, което право той може да упражни, но може и да не упражни, констатират от седемте неправителствени организации.

Те настояваме за публично опровержение от страна на представители на МВР във връзка със зачитане  защита на правата на пешеходците и за оставка на старши комисар Рановски.

Мотивите им са, че в официалното изявление, в което личи непознаване на ЗДвП, омаловажаване и отхвърляне на правата на най-уязвимата група участници в движението - пешеходците и уронване на престижа на институцията, която представлява комисар Рановски.