• ООН: Законът за разпити може да доведе до неправомерно третиране

Американският Сенат одобри окончателно законопроекта, предложен от президента Буш, които предвижда строги разпити и съдебно преследване на заподозрени терористи.

Сенатът прие законопроекта с 65 срещу 34 гласа, след като Буш посети Конгреса и прикани републиканците да подкрепят мерките преди изборите за Конгреса, насрочени за 7 ноември, предаде Ройтерс.

Промените бяха приети и от Камарата на представителите по-рано тази седмица.

Сенатът изпрати ясен сигнал към терористите, че ще продължим да използваме всички наши средства, за да преследваме враговете си и за да предотвратим атаки срещу Америка, каза след гласуването на сенаторите президентът Буш.

Буш изрази задоволство, че решението на Сената ще направи възможно продължаването на програмата на ЦРУ, която по думите му е едно от най-ефективните оръжия на САЩ в борбата срещу тероризма.

Законопроектът поставя критерии за разпит на заподозрени, но посредством сложна серия от правила, която според някои правозащитни организации може да позволи използването на сурови техники, граничещи с изтезания, като лишаване от сън и предизвикване на хипотермия, уточнява Ройтерс.

Мерките предвиждат и създаването на военни съдилища, което би позволило използването на доказателства, добити чрез принуда, но в същото време биха дали на подсъдимите достъп до засекретени доказателства, използвани в процеса срещу тях.

Освен това законопроектът разширява определението на „вражески бойци", държани предимно в затворническия лагер в Гуантанамо. Той третира по същия начин и лица, които снабдяват терористични групи с оръжие, пари и други средства.