Един от задържаните при акция „Килърите 2" - Васил Костов - Кеца, остава в ареста. Това реши Варненски апелативен съд, потвърждавайки решението на окръжния съд в Шумен, информира topnovini.bg.

Кеца, заедно с още трима души, бяха задържани за съпричастност в убийството на шуменския бизнесмен Румен Рачев.Той беше застрелян на 3 юли 2009г. около 12.30 ч. пред централния вход на многопрофилната болница в Шумен

Според съда Костов е съпричастен към престъплението, за което се разследва, а за това има многобройни и категорични доказателства, събрани в хода на разследването. Сред тях са видеозаписи, които посочват безспорно местата на извършителите на убийството в Шумен, СИМ карти, от които се установяват разговорите, водени между Костов, Владимир Филев и Георги Георгиев часове след убийството, а и след това.

По безспорен начин е установено, че Костов е пребивавал в Шумен в деня на престъплението. Други свидетелски показания сочат, че той е бил заедно с извършителите на убийството в автомобил, спрян за проверка от органите на КАТ в курорта „Златни пясъци" дни след покушението.

Съдът прие и нови доказателства, представени от апелативната прокуратура, които свидетелстват за това, че през януари 2011 година върху свидетели по това дознание е оказван сериозен натиск. Заради това съдийският състав стигна до извода, че ако е на свобода, Костов може да извърши друго престъпление.

Васил Костов - Кеца поиска налагане на по-лека мярка за неотклонение под претекст, че е зле здравословно. Съдът обаче се позова на заключенията на три медицински експертизи, според които установените болести на Костов могат да се лекуват в условията на следствения арест.

Варненският апелативен съд не даде ход на делото, с което друг обвиняем по дознанието на „Килърите - 2" - Райчо Стойнев, обжалва отказа на Шуменския окръжен съд да измени в по-лека мярката му за неотклонение. Причината е, че адвокатите Марковски били възпрепятствани да се явят днес във Варна.

Следващото заседание е насрочено за15 март.