Шеф на фирма за строителен надзор изнудвал строител, за да подпише документите за прием на обекта.

Изнудвачът е задържан с част от исканата от него сума, която обаче била белязана, след като строителят подал сигнал в полицията.

Задържането е станало на 11 декември 2015 година, а в ареста с мярка от 72 часа се намира Людмил Духлевски. Той е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 213а, ал. 1 от НК.

Той получил сумата от 10 000 лв., като по показанията на строителя поискал общо 35 000 лв.  

Съобразно сключен договор въпросният строител трябвало да изгради съоръжения за нуждите на Министерство на околната среда и водите /МОСВ/. Като гаранция за добро изпълнение той внесъл депозит в МОСВ.

Парите следвало да бъдат освободени, след като обектите бъдат завършени и Строителен надзор, съответно Людмил Духлевски, подпише необходимите документи за това, че обектите отговарят на съответните технически изисквания.

Строителната фирма изпълнила договора и построила съоръженията. Предстояло фирмата на Духлевски да извърши контрол и да издаде необходимите документи.

Тогава изнудвачът поискал среща с управителя на строителната фирма. В прав текст той заявил, че ако не му даде сумата от 35,000 лева, няма да подпише съответните документи за приемане на обекта и ще бъде невъзможно да се освободи дадения депозит в МОСВ.

Управителят на строителната фирма подал сигнал в полицията.