"Станахме свидетели на най- голямата киберпрестъпност тази година. Контрабандата на мигранти става сериозна заплаха, над 70 000 престъпници е установила Европол. Трафикът на наркотици също е проблем на сигурността в Европа." Това заяви Роб Уейнрайт - директор на Европол по време на дискусията "Отвъд Брекзит - бъдещото сътрудничество за сигурност между Обединеното кралство и ЕС"

Според него за такива транснационалните проблеми има нужда от транснационален орган. Затова е важно Европол да има активни партньори, да се събира повече данни и обменяме повече информация, за да дадем отговор на престъпността.

Аз съм тук , в България, която много активно подкрепя Европол, заяви той.

В борбата с наркотиците и фалшифициране на еврото сме благодарни на българските институции.

Уейнрайт подчерта, че Великобритания е важна, защото тя е доставчик номер 1 за разузнавателна информация за киберпрестъпността, и номер 4 в информацията за борбата с тероризма.

Борисов: След Брекзит обменяме 100% информация за сигурността с Великобритания

Борисов: След Брекзит обменяме 100% информация за сигурността с Великобритания

Експерти по биткойн ще помагат на ГДБОП

Важно е договарянето на Брекзит да е такова, че да се обменя информация, за да се води борба с терористични организации. Трябва да се намери договорка, за да продължи Кралството да предоставя информация.

"Идеята на тази дискусия е да се насърчи диалога какви ще бъдат отношенията след излизането на Кралството от ЕС. Какви ще са бъдещите отношения в търговията и сигурността. Тук ще положим началото на обсъждането на това, защото България ще бъде председател на Съвета на ЕС." Това заяви британския посланик Ема Хопкинс на откриването на дискусията.