"Странно нещо е животът. Преди повече от десетилетие, във време в което Европол не желаеше да си говори с България, какви усилия положихме да затвърдим доверието , да започнем да обменяме информация, да правим заедно операции. Какви усилия положихме тогава с британските служби. За разлика от сега когато на политическо ниво има пълно разбирателство, тогава на политическо ниво цареше пълно недоверие." Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на дискусията "Отвъд Брекзит - бъдещото сътрудничество за сигурност между Обединеното кралство и ЕС".

Шефът на Европол: Над 70 хил. престъпници установи агенцията

Шефът на Европол: Над 70 хил. престъпници установи агенцията

Свидетели сме на най-голямата киберпрестъпност

Той припомни как е изграждано доверие на всяко ниво и основният критерий е бил да не изтече информация, за да се стигне до днес, когато има пълно доверие между службите.

С Великобритания сме изградили трайни връзки, 100% обмен на информация, категоричен беше премиерът.

Той изрази убеденост, че между нашите служби и правоохранителни органи и британските доверието трябва да се запази, независимо от излизането на Великобритания от ЕС. Премиерът подчерта важността на Великобритания като обмен на информация със специалните й служби при борбата с тероризма, наркотици, трафик на хора.

"В тази сфера на Брекзит съм оптимист, защото се надявам здравият разум да надделее, защото това е важно за сигурността на всички държави, особено в нашия регион на Балканите", добави Борисов.

Борисов поиска от Мей стратегическо партньорство на ЕС
Обновена

Борисов поиска от Мей стратегическо партньорство на ЕС

Тереза Мей е оценила положително усилията на България в борбата с организираната престъпност

Борисов сподели, че е говорено с Уейнрайт експерти по биткойн да помогнат на ГДБОП.

По темата Западни Балкани, премиерът заяви, че влиянието на агентурата, която Великобритания има в региона трябва да е в услуга на всички, по всички теми. Той сподели, че с Тереза Мей имат разбирателство по този въпрос.

Борисов беше категоричен, че на Балканите всички големи геостратегически играчи искат да имат влияние, и Русия, и Турция, и Китай, и Европа, а след Брекзит и Великобритания.

Борисов защити интересите на българската диаспора пред Тереза Мей

Борисов защити интересите на българската диаспора пред Тереза Мей

Подготвяме максимална приемственост с Естония, увери Борисов председателя на Евросъвета

Но ние искаме след Брекзит Великобритания да е неразривна част от Европа, заяви още премиерът. Той изрази оптимизъм, защото в разговорите с колегите си всичко, което е обсъдено и трябва да се направи на Балканите е безрисково и е срещнало разбиране. Вече се мисли и за инструменти за подобряване на отношенията на Турция с ЕС.

Борисов заяви, че сега е моментът да се придвижат Западните Балкани напред. По думите му работата, която е свършена, е много и настроенията са такива, че сега трябва да се направи.

Той заяви, че ще положи много усилия за сигурността на Западните Балкани.