Смяната на директори на горски стопанства е безсмислена, трябва да се промени системата. За това настоя пред bTV новият директор на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев. Думите му са по повод кадровите промени в горския сектор.

Той поиска деполитизация в сектора и пълна прозрачност, за да се разрешат проблемите.

Дунчев заяви, че има случаи, при които са изпълнявани поръчки и са правени покровителства на схеми. Той бе категоричен, че няма горски в българската горска система, който да не е притискан и принуждаван да участва в схеми.

Единствените хора, които са отказали да направят това, вече са извън системата, обобщи шефът на ИАГ.

Той обясни, че когато един директор бъде уволнен, ако не се промени системата, на негово място слагат същия като характер. По тази причина настоя за промяна в самата система.

Сменени са шефове на държавни горски предприятия

Сменени са шефове на държавни горски предприятия

Със заповед на министър Христо Бозуков

Дунчев посочи, че на най-ниско ниво проблемът е с чуството на безнаказаност на нарушителите. Ние ги хващаме и нещо се случва в съдебните институции или прокуратурата и тези хора се връщат след два дни в гората още по-нагли о още по-брутални, заяви той и допълни, че се търси начин за деполитизация на горската система, за да се възстанови професионализмът.

Шефът на ИАГ бе категоричен, че когато се прави избор на кадри или се решава кой да бъде отстранен, единственият критерий трябва да бъде професионализмът.

По негови думи горските и лесовъдите са били притискани да участват в схеми по политически начин. Според Дунчев трябва да се разширят възможностите за обществен контрол. Причината е, че за "за едни смешни пари едни богати хора получават страхотен контрол върху ловните стопанства". Той даде и редица примери по въпроса - Балчик, Несебър, Извор, Кормисош, Извор, Чепино, Росица, Паламара, Искър.

Въпреки че първоначалната идея е била с частни партньорства да се възстанови дивечът, поради липсата на прозрачност са започнали масови злоупотреби с тези права.