"Категорично отказах издаването на неистински документ за самоличност на Будимир Куйович, за което ме помоли заместникът ми Тодор Димов."

Това заяви по време на брифинг директорът на Областната дирекция "Полиция" в Разград комисар Кръстю Сотиров, предаде БТА.

Той отказал категорично, защото искането е в разрез със закона.

Сотиров бил запознат с работата по оперативната комбинация във връзка с издаването на документа на 12 юни 2007 г.

На следващия ден Тодор Димов - временно изпълняващ длъжността директор на
отдел "Противодействие на престъпността" в ОДП-Разград, поискал разрешение и от тогавашния главен секретар на МВР Илия Илиев, който бил на посещение в местната полиция.

"На мен не ми беше докладвано, че главният секретар е дал съгласието си за осъществяването на оперативната комбинация", каза Сотиров.

Той уточни, че от 13 до 17 юни миналата година е бил в служебна командировка и разрешението за издаване на паспорта е станало в негово отсъствие.

Разбрах за това от доклада на Димов едва на 29 септември при посещението на главния комисар Валентин Петров, допълни Сотиров.
По думите му при посещението си Петров не се е бил запознал с оперативното дело.
Документите за издаването на фалшивия паспорт бяха в касата на Тодор Димов, а не в папката с оперативната разработка, каквото е правилото, посочи Сoтиров.

По думите му служителите, изготвили документа, не са имали писмена заповед от него.

На 1 октомври по разпореждане на главния комисар Сотиров, Димов и Станимир Станев - оперативен работник от сектор БОП, са заминали за София, където са дали обяснения по случая.

Според директора на ОДП-Разград Тодор Димов не е съзнавал ясно, че се нарушава закона и е бил воден от стремежа си да бъде документирано престъпление.

Сотиров изрази мнение, че след разгласяването на факти и обстоятелства действително съществува реална опасност за източниците на информация, както и за служителите, работили по случая.

Той припомни, че Димов е временно отстранен от длъжност със заповед на министъра на вътрешните работи.

Припомняме, на пресконференция на 2 януари министърът на вътрешните работи Румен Петков обяви, че открива дисциплинарно производство срещу главен инспектор Тодор Костадинов Димова за допуснато тежко дисциплинарно нарушение - превишаване на власт и използване на служебно положение за облага на трети лица. 

Според Петков бившият главен секретар на МВР Илия Илиев е извършил нарушение, резюлирайки пратената му от ОДП-Разград преписка за издаването паспорт на сръбския наркобос Будимир Куйович.Илиев отговори, че е подписал разрешение върху документ за оперативна комбинация, но това не е български паспорт.

На следващия ден Илиев каза в своя защита, че е подписал разрешение върху документ за оперативна комбинация, но това не е български паспорт.

Аз съм написал на лист хартия „разрешавам да се започне работа". За бързината за издаване на българския паспорт - са отговорни колегите от Разград, категоричен беше Илиев.

Няколко дни по-късно отстраненият от длъжност зам.-директор на ОДП Разград Тодор Димов обвини министър Петков, че с изваждането на детайли около разработката "Куйович" е подложил на опасност него, семейството и колегите му.

Димов изказа и тезата, че от трафика на хероин в България пари не остават, за разлика от амфетамините, чието производство е тук. Според него е притеснително, че се има толкова голям интерес към разработката "Куйович". Димов заяви, че интерес е проявил Валентин Петров - тогавашният директор на Национална служба "Полиция" (в момента главен секретар на МВР).