Продължават усилията за овладяване на обстановката след пожара възникнал в депо за отпадъци край Шишманци, община Раковски. Това заяви директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

По думите му на първо място е контролът на въздуха, като той уточни, че контролът е от страна на РИОСВ и действията са съобразени с посоката на вятъра.

Николов обясни, че в момента измервателната станция се намира в с. Болярино поради обстоятелството, че вятърът е в тази посока.

Не са отчетени критични нива, опасни за живота на хората, но е уместно да бъдат уплътнени прозорците и вратите, докато не дадем знак че обстановката е напълно безопасна, за да избегнем дискомфорт, подчерта още главният комисар.

По думите му противопожарната ситуация е тежка, както и опасността на територията на цялата страна. Николов подчерта, че трябва да сме внимателни, за да не предизвикваме пожари.

Голям горски пожар бушува в Хасковско

Голям горски пожар бушува в Хасковско

Заради силния вятър стихията бързо се разпространява и е обхванала площ около 2 000 декара

По отношение на контрола на въздуха Николов поясни, че се очаква смяна на посоката на вятъра в югоизточен и следователно ще се включи нова контролна станция за следене на показателите на въздуха, като затварянето на прозорците предварително е съгласувано.

От МВР отчетоха като много важен и контрола на пътния трафик на магистрала "Тракия". Те посочиха, че от двете страни на движението - към София и посока Бургас са разположени екипи на пътна полиция, които имат задача своевременно да уведомят още от Пловдив или от Стара Загора, ако видимостта бъде намалена.

Относно усилията за погасяване на пожара главен комисар Николов поясни, че е осигурено достатъчно количество вода, както и земна маса за затрупване и изолиране на горенето и достъпа на кислород, на разположение е необходимата техника, като ръководството на завода има готовност да осигури и допълнителна.

Докладите сочат, че огънят е под контрол, но усилията ще продължат съвместно с доброволци и формирования от МО за пълното му погасяване, уточняват от МВР.

3000 декара изпепели горският пожар в Хасковско
Обновена

3000 декара изпепели горският пожар в Хасковско

Огнената стихия вече е овладяна

Припомняме, че вчера, 12 август, избухна голям горски пожар между селата Брягово, Родопи и Любеново в Хасковско. По-късно стана ясно, че пожар е лумнал и край Дупница.

По-рано днес беше уточнено, че са изпепелени 3000 декара, като пожарът вече е овладян.