Управителят на голяма верига за алкохол и пакетирани храни - "Аванти" изрази възмущението си от бездействието на властите при разследване на умишлен палеж в техен склад и в техен магазин.

"За по-малко от една година, бяха умишлено подпалени два наши обекта. На 04 май 2018 г. бе подпален склад на "Аванти", който ни нанесе щети за милиони левове. На 03 април 2019 г. бе подпален магазин "Аванти" в Люлин, който е на франчайз.
От охранителните камери при втория палеж се виждат извършителите, които чупят с прашка стъклото, след което подпалват магазина със запалителна течност.
Вижда се и лицето на единия от тях. Въпреки това имаме всички основания да се съмняваме, че те, както и поръчителите на това престъпление ще бъдат разкрити", пише Татяна Попова, управител на "Аванти 777" ЕООД.

Съмнението й се подкрепя от факта, че почти година - 11 месеца след първия палеж от действията на МВР и прокуратурата няма никакъв резултат.

"Далеч по-ужасно от материалните загуби е чувството, че живеем в джунгла, а не в държава. Че сме сами и няма кой да ни защити. Че онези, които са призвани да го правят, не си мърдат пръста, за да наложат ред и справедливост и дори си позволяват да пускат непроверени твърдения, които подменят истината", пише в писмото на управителя на компанията.

Попова признава, че развитието на разследването е било провокирано от пострадалите, а органите на реда не проявяват никаква заинтересованост от разкриването на това престъпление. При пожара на складовете на "Аванти" на 4 май 2018 г. пожарникарят дори не взел проби, за да установи наличието и вида на запалителното вещество, пише Попова.

"Прокуратурата не даваше никакви указания в хода на разследването. Аз засипвах СГП и МВР с искания за извършване на процесуални и следствени действия, което не е моя работа. По неволя се превърнах в нещо като специалист в тази материя", признава управителят на компанията за търговия с алкохол и захарни изделия.

Тя се опитва да обрисува профила на евентуалните поръчители. "Поръчителството за палеж обикновено се мотивира от лични, служебни или емоционални проблеми с други лица. Най-често като поръчители зад такива деяния стоят бивши съдружници, уволнени лица или конкуренти. По правило поръчителите са лица с финансови възможности, работещи в същия бранш, с високо самомнение за себе си и по природа много отмъстителни", каза Попова.

"Що се отнася до преките извършители - те, като група престъпници, не са многобройни и по всяка вероятност са криминално проявени по други деяния. Искам да кажа, че лесно могат да бъдат установени и разкрити както извършителите, така и поръчителите", признава управителят на "Аванти".

Почти една година след първия палеж няма заподозрян, нито обоснована версия, по която разследващите да работят. Няма нищо. Никакъв резултат от действията на МВР и прокуратурата, пише управителят на пострадалата компания.

"Чувството на безнаказаност и абдикирането на властта от конституционните ѝ задължения да гарантира сигурността на българските граждани и да налага върховенството на закона, раждат нови престъпления", се казва в писмото на Попова, която смята, че и за втория палеж няма да има по-различен подход при разследването.

"Ден след извършването на всички действия по разследването в подпаления ни магазин, при разчистването намерихме топчето, изстреляно с прашка, както и колело от въртящ се стол, какъвто никога не е имало в обекта ни, което вероятно е било увито с парцал при подпалването. Веществени доказателства, които разследващите така и не са забелязали", пише управителят на "Аванти".

Малко преди да бъде включена в телевизионно предаване научила, че според главния секретар на МВР пожарът в магазина им не бил свързан с големия пожар в склада на "Аванти" година по-рано и "вероятно става дума за грешка". Нападението било насочено към някакъв друг магазин в района и извършителите просто са сгрешили обекта.

"Използвам случая, за да се извиня на журналистите от Нова телевизия, защото това съобщение дълбоко ме разстрои и напуснах мястото на интервюто малко преди директното включване. Постъпих емоционално, от чувство на безсилие и омерзение към опитите на полицията за пореден път да избяга от отговорност, манипулирайки общественото мнение с нарочно "изпусната" информация, която не се базира на никакви факти", пише Татяна Попова.

Тя е категорична, че срещу тях се води война - два умишлени палежа за по-малко от година, които нанасят огромни материални щети и неизмеримо по-сериозни морални такива.

"Липсата на институционална намеса след тези престъпления влияе и върху близо 300 души, които работят при нас, защото застрашава сигурността им, психическото им спокойствие и, разбира се, трудовото възнаграждение", се казва в писмото.