Осъдиха 30-годишен мъж на шест години и половина затвор за измама със застрахователна полица, съобщиха от Софийската апелативна прокуратура. Измамата е извършена преди 4 години.

По обвинителен акт на Районна прокуратура - Мездра съдът е признал за виновен Красимир К. за измама. Мъжът имал регистрирана фирма и като едноличен търговец сключил договор за застрахователно агентство с едно от акционерните дружества. Той имал право да сключва и да съдейства за сключване на застрахователни договори с физически и юридически лица срещу възнаграждение.

На 27 април 2013 г. в Роман подсъдимият срещнал Емануил М., който в разговор му споделил, че е закупил лек автомобил "Ситроен Ксантия". Мъжът доверил, че колата все още не е регистрирана на негово име и няма сключена застраховка "Гражданска отговорност". Едноличният търговец предложил своите услуги като застрахователен агент и новият собственик на автомобил приел да сключи чрез него необходимата застраховка.

Същия ден подсъдимият издал застрахователна полица на името на трето лице - Коста Б. за лекия автомобил, управляван от Емануил М. Сумата за плащане била 181.36 лева. Той регистрирал полицата в информационната система на застрахователното дружество по електронен път, но минути по-късно я анулирал и застраховката не влязла в сила.

По-късно през деня Красимир К. предоставил на Емануил М. застрахователната полица с валидност от една година, заедно с контролен талон и стикер със съответните перфорации.

На въпроса на М. защо полицата е на името на друго лице, подсъдимият обяснил, че тя е направена на името на баща му, който е от село Радовене и така застрахователната премия била по-малка, тъй като застрахования е от малко населено място. Мъжът се съгласил,платил и взел документите по застраховката.

Няколко месеца Емануил М. шофирал колата си със съзнанието, че има редовно сключена застраховка "Гражданска отговорност". През това време се виждал със застрахователя, който укрил, че полицата му е невалидна.

На 25 октомври 2013 г. шофьорът направил катастрофа в град Роман. По време на проверката разбрал, че има полица, надлежен контролен талон и стикер, но няма валидна застраховка "Гражданска отговорност". Едва тогава Емануил разбрал, че е измамен от Красимир.

С Присъда на Районен съд - Мездра на подсъдимия е наложено наказание от шест години и шест месеца "лишаване от свобода" при първоначален "строг" режим.

Осъденият Красимир К. е бил осъждан няколко пъти за умишлени престъпления от общ характер. Към наложеното по делото наказание е присъединено и наказание глоба в размер на 5000 лв. по водено срещу него дело в Специализирания наказателен съд.