Окръжният съд в София призна за виновен подсъдимият П. Д. за това, че запалил полицейски служител.

На 12 май миналата година в село Вакарел, подсъдимият П. Д. получил обаждане от дъщеря си, която му казала, че е била ударена от техен съселянин. Подсъдимият отишъл до квартал "Кръста", където се намира къщата на въпросното лице, ударило дъщеря му, и започнал на висок глас да отправя псувни и закани. Той заплашил хората в къщата, че ще ги запали и си тръгнал. Подсъдимият бил употребил алкохол.

Малко по-късно П. Д. се върнал пред къщата на съселянина си с туба, пълна с бензин и започнал да крещи "Сега ще видите! Ще ви запаля!".

През времето, в което подсъдимият отишъл да напълни туба с бензин, в полицията постъпва сигнал за скандал, възникнал в квартал "Кръста". Докато П. Д. отправял закани на мястото пристигнал полицейски инспектор към Районното управление в Ихтиман. Въпреки присъствието на полицая, рецидивистът продължил да заплашва хората в къщата, че ще ги запали.

В един момент П. Д. вдигнал тубата и се опитал да я запали, при което полицаят опитал да предотврати деянието. Въпреки полицейските заповеди рецидивистът излял част от бензина върху главата на полицая. Отделно от това подсъдимият заплашил и полицая, че ще изгори с другите.

Последвала физическа схватка между двамата, при която П. Д. се опитал да възпламени запалката, насочвайки я към главата на полицейския служител. В един момент П. Д. успява да възпроизведе пламък, при което полицаят се запалил. Въпреки това служителят успял да загаси огъня с ръка и да издърпа тубата от виновния.

Малко след това на мястото на престъплението пристигнал патрул, който отвел П. Д. до управлението. Срещу него е образувано досъдебно производство, което приключило с внесен в съда обвинителен акт.

Софийският окръжен съд намира подсъдимият за виновен и му налага наказание "лишаване от свобода" за период от 6 години. Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване пред Апелативен съд - София.