Шест години затвор при първоначален строг режим на изтърпяване на първа инстанция за убийство в условията на домашно насилие. Това е отсъждането по обвинителен акт на Софийска окръжна прокуратура за смъртоносен побой над жена в гр. Божурище, случил се в последните дни на 2021 г. Новината бе съобщена в момента, в който в правна комисия депутатите обсъждаха два законопроекта за домашното насилие. Това е само единият от 59-те убийства в домашна среда, които са извършени през 2021 г.

Присъдата е произнесена срещу 31-годишен мъж с инициали М.Г., който е обвинен по чл. 124, ал. 1, вр. чл. 128, ал. 2, вр. ал. 1 от НК - причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена тежка телесна повреда.

Той е нанесъл побой на жена, с която живеел на семейни начала в къща в гр. Божурище, при тех живеели и трите й деца. Между двамата често възниквали скандали по различни поводи. Мъжът й отправял закани вербално и по телефон за разправа, понякога посягал физически на жената.

Около 23,00 ч. на 28.12.2021 г. подсъдимият и В.В. отново се скарали. Той й нанесъл няколко удара с ръце в областта на тялото и на главата, ритници с крак, хванал я с ръце през гърлото и я душил. Пострадалата успяла да се обади по телефона на децата си и да ги информира за случилото се.

Жесток побой над майка на три деца в Божурище

Жесток побой над майка на три деца в Божурище

Подозира се приятелят на жената

Първоначално В.В. е усетила силно главоболие, а по-късно и частично обездвижване. Дъщеря й подала сигнал на телефон за спешни случаи 112. Адресът бил посетен от лекар и полицейски патрул. Тя била транспортирана в болнично заведение, където по-късно починала.

Като причина за смъртта в експертизата се сочи въздействие в областта на шията, довело до закрита травма на артерия с последвал масивен инсулт. Безспорно е установена и причинно-следствената връзка между нанесената от подсъдимия тежка телесна повреда и настъпилата смърт.

Присъдата може да бъде обжалвана.