Правна комисия одобри два проекта на закон за защита от домашното насилие- един на БСП и един на ДБ.

Разширява се кръгът на защитените лица от домашно насилие, обяви мотивите на десните Надежда Йорданова от ДБ. Въвеждат се и нови мерки за борба с домашното насилие. В закона се предлага създаване на база данни на случаите на домашно насилие. Единен национален орган, който да координира и контролира мерките срещу домашното насилие се създава със закона.

Домашното насилие е като пандемия, настоя Надежда Йорданова. През 2019 година са извършени 42 убийства в домашна среда. През 2020 година те са 34,27 жени са жертва на тези престъпления. Останалите са мъже. През 2021 са извършени 59 убийства в домашна среда, 33 са жените, загубили живота си заради насилие в дома, 26 са мъже. Увеличава се броят на жертвите на домашно насилие, които не са само жени, но и мъже, възрастни хора и инвалиди, посочи Йорданова.

Мая Димитрова от БСП представи идеите на левицата, която настоява за изграждане на кризисни центрове за жертвите на домашно насилие. Само 13 са кризисните центрове в страната и те са крайно недостатъчни.

Тъй като имаше известни забележки към проекта на БСП председателят на правната комисия Радомир Чолаков препоръча на представителите на МТСП и омбудсмана да преработят законопроекта на левицата, така че той да е без забележки.

Превенцията на домашното насилие не е на нужното ниво, според Милен Матеев от ПП. Формацията си хареса предложенията на ДБ, а левицата предлагала козметични промени.

От "Възраждане" се обявиха "за" бързо производство при дела за домашно насилие.

Радомир Чолаков от ГЕРБ призова да не се разваля хатъра на законотворците и да се приемат двата проекта, а преди второ четене да се коригират дефектите.

Докато течеше заседанието на комисията от прокуратурата разпространиха информацията за прочетена присъда за жесток побой, довел до смърт, в условията на домашно насилие - шест години затвор, като присъдата е на първа инстанция и може да бъде обжалвана.