Експертни организации, извършващи наблюдение върху правосъдната система, изпратиха писма до Комисията по човешки права, правосъдие и вътрешни работи и Антикорупционната група в Европейския парламент.

Като представители на адвокатски и експертни организации и като граждани на България и Европейския съюз искаме да изразим дълбокото си безпокойство от процесите по потъпкване на основни права и свободи и основни принципи на Съюза в България. Водени от загрижеността за състоянието на демокрацията в страната настояваме за изслушване на заседание на Комисията LIBE, на което да представим подробно случващото се в България. 

Това заявяват в писмото си шест юридически организации. 

По думите им български институции, които са натоварени с функциите да ръководят справедливи наказателни и административни процеси са използвани за избирателно правосъдие, политически и медийни акции, намеса в частни бизнеси и репресия на личности, които имат критична позиция спрямо управлението на страната. Проблемът за това според тях е нерефромираната прокуратура. Те твърдят, че моделът, структурата и управлението на българската прокуратура все още не са се еманципирали от модела на прокуратурата на Съветския съюз и на Руската федерация. 

Юридическите организации напомнят, че поради липсата на отчетност и злоупотребата с власт от страна на прокуратурата, България е била осъждана многократно в Европейския съд за правата на човека.

През 2015 г. специална комисия на ЕСПЧ прие становище относно Българската прокуратура, в което посочва: "В повече от 45 съдебни решения срещу България, е-съдът установява, че властите не са изпълнили техните задължения да проведат ефективно разследване и счита, че тези повтарящи се недостатъци разкриват наличието на системен проблем", посочват организациите. 

В писмото си юристите изброяват редица случаи на нарушаване на върховенството на правото и данни за корупция от последните месеци - аудиозаписите с министър-председателя Бойко Борисов, СМС-те между Владислав Горанов и Васил Божков, разследването на Антикорупционния фонд "Осемте джуджета" и др.

В писмото са включени и действия на прокуратурата, които според авторите са недопустима намеса в политическия живот на страната и погазване на основни принципи на правовата държава.

Юристите, изготвили писмото, настояват за изслушване пред Европарламента, на което да бъдат дискутирани проблемите в българската съдебна система, като посочват:

"Злоупотребата с власт от страна на прокурори и полицейски органи, репресиите срещу критични към властта граждани, собственици на медии и бизнеси, предлаганите дискриминационни и непропорционални ограничения на неправителствения сектор в страната, политическите изказвания на настоящия, а и на предишните главни прокурори и тяхната недопустима намеса в политическия живот на страна, са причината да поискаме изслушване в комисията LIBE, на което да Ви запознаем подробно със ситуацията в България."