СПИН делото срещу българските медици в Либия може да бъде преместено в друга арабска държава - Египет, Тунис, Мароко или Алжир. Това заяви адвокат Владимир Шейтанов, цитиран от Дарик радио.

Според него както адвокатите на осъдените на смърт, така и българската държава нямат друг избор, освен да направят това. Макар и закъсняла, тази идея трябва да бъде реализирана, смята адвокатът.

Според Шейтанов новият СПИН процес в някои от тези арабски държави ще има същото обвинение, същите доказателства и същите свидетели като този в Либия, но ще бъде действително безпристрастен и освободен от влиянието на обществото и на политическия фактор в Джамахирията.

Правното основание за започването на нов съдебен процес се крие както във факта, че Либия е опорочила делото срещу българските медици, така и във факта, че е унижила публично и уронила престижа на мащабни политически фигури, смята Владимир Шейтанов.

По думите му ако Либия демонстрира политическа воля за изнасянето на СПИН процеса в друга арабска държава, ще покаже, че е откровена и честна.

Шейтанов прогнозира, че до половин година няма да има развръзка по делото срещу българските медици в Либия. Според него е удачно следващите шест месеца да се използват за провеждането на нов съдебен процес, а не за проточване на бутафорното СПИН дело в Джамахирията.