Около 10.55 ч. вчера на тел. 166 в ОД  МВР - Русе е получен сигнал от водач на МПС, че при движението си по пътя от Русе към Бяла е бил спрян за проверка от полицейски патрул.

Служителите на реда са констатирали нарушение на Закона за движение по пътищата, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Не са съставили акт за установено административно нарушение, в замяна на това поискали "да бъдат почерпени". Водачът им е дал 20 лв.

По думите му обаче по-късно решил да сигнализира полицейските органи за случилото се и заявил, че съжалява за действията си, които предизвикват корупционна практика.

Шофьорът споделил, че това се случва за втори път в практиката му на водач и счита, че с това е изпълнил гражданския си дълг.

След обаждането на тел. 166, сигналът е докладван на директора на ОД МВР - Русе, който от своя страна е уведомил окръжния прокурор и директора на окръжната следствена служба.

Взето е решение, че са налице предпоставки за извършване на неотложни следствени действия спрямо полицейските служители.

Незабавно е била сформирана дежурна оперативно-следствена група с участието на следователи от Окръжната следствена служба в Русе, експерт-криминалисти на базовата научно-техническа лаборатория на ОД МВР - Русе и служители на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР.

Проведен е разпит на шофьора, подал сигнала. Извършени са лични обиски на двама полицейски служители, претърсване на служебен автомобил и разпити на свидетели.

В резултат на проведените процесуални действия са иззети веществени доказателства. Извършва се дисциплинарна проверка.