Шофьорите, които прекарват повече време зад волана, са изложени на двойно по-голям риск да заболеят от рак на кожата, смята екип от университета по медицина „Свети Луис".

Те представиха своите изследвания на Американската дерматологична академия.

Експертите смятат, че многократното излагане на слънце и то през прозореца на колата увеличава риска от рак на кожата. На още по-голяма опасност са подложени водачите, които свалят прозореца на колата.

За проучването са изследвани 898 пациенти (559 мъже и 339 жени) с рак на кожата.

Установено е, че раковите образования се развиват на тази част от човешкото тяло, която отговаря на страната, където е страничното стъкло на превозното средство.

Откритите тумори при изследваните пациенти са ракови образования, които ще се развият след време и са свързани с прекомерното излагане на слънчеви лъчи, смятат учените.

Това откритие ще подкрепи нашата теория, че шофьорите, които прекарват повече време зад волана, са по-податливи на ракови образувания, най-вече на ракови образования по кожата, който ще развият след време, допълни доктор Скот Фоско.

По-голямата част от предните стъкла на автомобилите, за разлика от страничните стъкла на колата, са направени от листове стъкла, които предпазват човек от ултравиолетовите и инфрачервените лъчи.

Фоско съветва, че оцветяването на страничните стъкла на колите или използването на филтри за ултравиолетови лъчи на прозорците ще намали риска за шофьорите.

От института за ракови изследвания във Великобритания предупреждават, че въпреки че стъклата намаляват риска от слънчево изгаряне, те не предотвратяват дългосрочните щети от ултравиолетовите лъчи.

Така, когато шофирате на дълги разстояния или седите в своята оранжерия дълго време всеки ден и слънцето пече във вас, рискувате.

Важно е да се погрижим за своята кожа, когато се излагаме на слънце, да знаем какъв тип кожа имаме и как тя лесно може да изгори, като си даваме сметка, че при едно такова положение сме подложени на двоен риск да получим рак на кожата, съветват учените.