Поредното заседание по делото срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев, Тенчо Попов и Петър Сантиров започна с излъчване на пълния запис от арестите им, което до момента беше възпрепятствано.

В съдебната зала бе показан негледан до момента запис от охранителната камера от офиса на Попов, предоставен от защитата му.

Ясно се вижда Попов в кантората на съпругата си, когато маскирани служители на ГДБОП влизат през вратата и се нахвърлят върху него, удрят го последователно в стената и в друга врата, след което го повалят на земята и му слагат белезници.
В следствие на ареста Попов е с две рани на главата.

Минути след това Попов е изведен от стаята с белезници, а двама от антимафиотите се настаняват удобно на дивана в кантората и позират за снимка за спомен, прегърнати и видимо доволни от извършената успешна спецоперация.

От видеото се вижда още, че снимките на двамата от ГДБОП са направени от служител на пресцентъра, който снима зрелищната акция. Двамата доволни спецполицаи обаче и на снимката са с черни маски.

Адвокат Васил Василев подчерта, че на входната врата на кантората с големи букви пише, че офисът е под видеонаблюдение. Това, по думите на адвоката, говори за професионализма на двамата полицаи.

Прокурор Божидар Джамбазов от своя страна подчерта, че за първи път гледа този запис. Той поиска от председателя на съдебния състав записът да бъде изпратен до главния секретар на МВР Калин Георгиев, ръководството на СГП и главния прокурор.

Припомняме, ексминистърът, съдията Петър Сантиров и бившият главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов са обвинени за даване на подкуп на следователя Петьо Петров, с цел да се прикрие разследване срещу Цонев.

Пълният запис от ареста на тримата подсъдими е с продължителност 21 мин. Той е предоставен от Върховна касационна прокуратура (ВКП), а в писмо на МВР до съда се казва, че ведомството не разполага с този пълен запис от ареста.

От видеоматериала ясно се вижда, че при ареста на бившия военен министър Николай Цонев, група маскирани полицаи от ГДБОП, начело с прокурор Роман Василев показно нахлуват във ВМА.
Прокурор Василев се представя на Цонев с думите: „Аз съм зам.-градския прокурор Роман Василев, предполагам, че ме познахте".
От този запис са и станалите скандални реплики на Василев - "Ти си абсолютен престъпник, на колене!".

Вижда още, че Николай Цонев не оказва никаква съпротива, но въпреки това са му сложени белезници и е накаран да застане на колене.
С наведена глава спецгрупата извежда бившия министър от здравното заведение и го кара в Националната следствена служба, където са закарани и останалите двама обвиняеми.

Служителите на НСБОП са най-внимателни с бившия съдия от СГС Петър Сантиров, който е арестуван без излишно насилие.

„Очевидно е, че има неправомерни действия, действия на насилие и то при акция лично ръководена от зам. - градския прокурор на София Роман Василев", коментира след делото адвокатът на Николай Цонев Васил Василев.
Той каза, че е крайно време да се преустанови „тази практика прокуратурата да прикрива служители на полицията и свои служители".
„Ако говорим за два процеса в България, както говорят разни дипломати - то те са тези, а не тези, за които те си мислят, че съществуват. Има друг процес в България - за служители на полицията и за прокурори", отбеляза защитникът по повод коментарите на американския посланик Джеймс Уорлик.

„Когато си артист по душа, очевидно ти е приятно да се разхождаш пред камера", изтъкна Василев след видения запис от охранителната камера при ареста на Тенчо Попов.

„Има определени действия на полицаите, по отношение на които ръководството на МВР трябва да вземе отношение, защото на места имаше меко казано несериозно отношение на полицейските служители", коментира и прокурор Джамбазов по повод действията на антимафиотите и „победоносните" снимки след ареста на Тенчо Попов.
„Редно е да бъдат преценени още веднъж действията на полицаите - дали са действали в рамките на закона", смята прокурорът. Той припомни, че по отношение на действията на зам.-градския прокурор Роман Василев при арестите, има проверка на Върховната касационна прокуратура.

По повод исканата проверка за поведението на антимафиотите, Божидар Джамбазов уточни, че това са действия, които не са пряко свързани със събирането на доказателства по делото.
Именно поради тази причина той е поискал проверката да се извърши отделно от делото, за да не се натоварва процеса.

Във връзка с излъчените кадри, които сочат за превишаване на правата на полицията и полицейско насилие, Джамбазов обясни, че действията на служители на ГДБОП по принцип зависят от силата, упражнена спрямо тях. Прокурорът не пожела да коментира записа, тъй като той не обхващал всичко.
„Да ритате човек, който е с белезници, очевидно, че не е добре", подчерта обаче Джамбазов.

Роман Василев поискал от вътрешния министър по телефона прилагане на СРС по случая
Особено внимание на днешното заседание бе отделено на искането за прилагане на СРС по време на разследването.

Стана ясно, че има техническа грешка в разрешението за 24-часово СРС, поискано по телефона от Роман Василев от вътрешния министър Цветан Цветанов.

Прокурор Божидар Джамбазов уточни, че няма проблем разрешение за прилагане на СРС да бъде поискано по телефона директно от министъра, но само в неотложни случаи, в които трябва да се действа незабавно.

Той обясни, че грешката при искането се състои в това, че по-късно при писменото оформяне на документа, служител на МВР объркал кой е поискал подкуп и кой е бил склонен да даде парите. Така се оказало, че в документа е записано, че следователят Петьо Петров, който е основен свидетел на държавното обвинение, е поискал подкуп, а тримата подсъдими са дали парите. Допуснатата техническа грешка е в мотивите за разпореждането за 24 часа подслушване, дадено от министъра. Самото разпореждане е изготвено в министерството.

Въпреки грешката обаче е ясно за какво става въпрос, смята Джамбазов. По думите му, фактът, че съдът е одобрил разрешените на вътрешния министър за 24-часово подслушване, означава, че процедурата по използване на СРС-та е била правилна. Прокурорът изтъкна, че няма логика Петьо Петров да е поискал подкуп.

С документ до съда от МВР обаче отговарят, че подобно писмено искане на зам.-градския прокурор Роман Василев няма и никога не е имало. Самият прокурор е написал едно писмо, в което твърди, че си е поискал това СРС от министъра Цветан Цветанов по телефон.

„Тия поръчки по телефона в нормалните държави не стават", коментира адвокат Василев.
Роман Василев твърди, че в МВР нещо са се объркали и като са писали разрешението не са написали това, което той е искал, а нещо по-различно. „Това смятам, че също е нещо, което трябва да заинтересува главния прокурор. Такъв е фактът - оказва се, че в България е възможно зам.-градският прокурор да се обади по телефона на вътрешния министър да поиска прилагане на СРС с нещо, което си казват двамата по телефона и вътрешния министър да го разреши", коментира още защитникът на Николай Цонев.

Адвокатът заяви, че има главен прокурор, който при тези обстоятелства трябва да извърши проверка за това дали Роман Василев и Цветан Цветанов не са извършили нещо нередно.

Защитата на тримата подсъдими поиска да бъде изпълнено предишно определение на съда, с което се настоява да бъдат представени исканията за прилагане на СРС. Вместо да ги изпрати обаче, прокурор Божидар Джамбазов е изпратил писмо с възражение и е приложил протокол за унищожаване на СРС.

В съдебната зала Джамбазов обясни, че материалите от СРС-тата са били унищожени в законовия срок, тъй като не са засягали нито един от тримата подсъдими по делото, а друго лице. Въпреки настояванията на защитата, Джамбазов да посочи кое е това лице, прокурорът по делото посочи, че това няма връзка с тримата подсъдими.

Съдебният състав обаче задължи Софийската градска прокуратура да предостави въпросните искания за прилагане на СРС и разрешенията за използването им. Председателят на съда Иван Коев заяви, че съдът ще прецени дали да оповести кое е другото лице и дали тази информация има отношение към делото, след като се запознае с материалите.