Трябва да бъде ясно, че бордът не е освободен и доцент Спасков не е уволнен. Това каза министър Гайдарски за БТВ.

Въпреки това министърът не отрече, че реално има основания „при създалата се обстановка" да има смяна на ръководството на болницата.
Аз не съм преговарял със стачниците вчера, не съм участвал в преговорите", посочи министър Гайдарски в коментар на информацията за постигнато споразумение.

Министърът каза още, че промяна на финансирането на „Пирогов" не може да има, че няма да има допълнителни средства за болницата: „Не, пари може да има само при условията, които съм казал".
На въпрос дали ако днес има отново протести и стачка след неговото изявление, Радослав Гайдарски отговори: „Няма второ действие. Това е техен проблем (на стачниците), не е наш".

Припомняме, че вчера късно вечерта зам.-министър Матей Матеев обяви, че е постигнато споразумение със стачния комитет на лекарите в болницата. Както бе съобщено споразумението включва обявяване на конкурс за нов изпълнителен директор на „Пирогов", смяна на членове на борда на директорите, включваща предложения от страна на стачниците, изготвяне на нова методика за финансиране на спешната помощ и преговори за промяна на трудовите възнаграждения.

Благодаря на министъра и на контактната група за всичко, което се случва, разговорите вървят много дипломатично, много добре. В момента в „Пирогов" стачка няма и щом няма днес, няма да има и на 12 юли. Така коментира днешния развой на събитията председателят на стачния комитет на „Пирогов" Кръстьо Пенчев.

Той посочи, че се водят преговори по точка 5 от сключеното вчера споразумение - за финансирането на болницата и работните заплати, а самите разговори вървят нормално и резултат се очаква на 11 юли, сряда. По думите на Пенчев малко е вероятно на 12 юли протестите да се възобновят.
 

Аз дойдох с мисълта, че съм вече бивш директор на „Пирогов", коментира изявлението на министър Гайдарски все още настоящият изпълнителен директор Спас Спасков.

Той допълни, че днес предстои среща между него и представители на министерството, по възможност да присъства и самият министър, след което ще разбере точно за какво става дума.

Спас Спасков обаче посочи, че няма намерение да пречи на развитието на една болница, ако неговото оттегляне е условие за това. Спасков посочи, че реално основание за неговата оставка няма.

Аз не разбрах, не зная какво каза министър Гайдарски, а между етажа на М. Матеев и министър Гайдарски има само един етаж. Така коментира изявлението доцент Милан Миланов, също в студиото на БТВ. Малко преди това той обясни, че министерството в никакъв случай не трябва да си мисли, че само със смяна на ръководството на една болница може да реши проблемите "и да си измие ръцете", тъй като е необходимо основно преструктуриране в лечебното заведение.