Ще разпитам Цветан Василев в момента, в който бъде екстрадиран, ако бъде екстрадиран. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров в предаването „Комбина” по Нова Тв.

Той отказа да коментира, по думите му - от възпитание и от юридическа коректност - искането на защитата на Василев за видеоконферентна връзка.
Правно това не е механизъм. Това не е предаване и телемост. Това е Наказателно-процесуален кодекс, мотивира се главният прокурор.

Цацаров обяви, че квесторите на КТБ наистина са получавали „определени указания” от ръководните лица от БНБ.
Припомняме, срещу двамата квестори на КТБ тече разследване от страна на прокуратурата.

Сотир Цацаров подчерта обаче, че квесторите нямат указания от шефа на БНБ Иван Искров как да процедират с влогове с лихви от типа на 9,8% (преференциалните депозити).
По думите му указания за тези депозити са давани както от УС на банката, така и от изпълняващата функциите, свързани с управлението на банковия надзор, Нели Кордовска.

По нашия анализ, изтъква Цацаров, банковият надзор е автономия в БНБ. Заместникът на управителя или подуправителят, който е шеф на банковия надзор, реално управлява банковия надзор като самостоятелна своя територия, пояснява главният прокурор и уточнява, че Иван Искров, или който и да е управител на БНБ, няма правомощията да контролира и управлява банковият надзор.

Цацаров гарантира, че хората, които са имали преференциални влогове в КТБ и които са получавали огромни лихви ще бъдат разкрити до седмица, когато синдиците предоставят тази информация.
Данните обаче няма да станат публични, а ще са на разположение на разследването.

Цацаров обаче е категоричен, че този начин на разпореждане с влоговете и превръщането им в нормални, защитени от закона и съответно изплатими до съответната граница от фонда за гарантиране на влоговете не е законен.

Главният прокурор остро критикува и ситуацията, съществувала преди поставянето на КТБ под особен надзор, като я обяви за мълчаливо съгласие на беззаконие.
Цацаров даде пример със сметките на държавните предприятия, питайки колко време тези пари са пребивавали.
Това какво е? Това го забравихме. Колко време това беше банка, която е била достатъчно добре обгрижвана. Колко време тази банка е била част от функциониращия властови механизъм, пита главният прокурор,р приключвайки коментара по темата.