Министърът на земеделието и храните Валери Цветанов е назначил експертна комисия, която да извърши оглед на площи, заети със земеделски култури, в еднокилометровата зона от епицентъра на взрива, в района на Чепинци и Челопечене.

Комисията е направила оценка на щетите, нанесени от инженерните мерки от страна на военнослужещите.

След проверка комисията е констатирала, че площите, заети със земеделски култури в еднокилометровата зона от епицентъра на взрива, намиращи се на територията на Чепинци и Челопечене, са около 400,7 хектара.

Засетите площи със зърнено-житни култури са 250 ха, със слънчоглед - 116 ха, със зеленчукови култури - около 3,2 хка, със захарна царевица - 3,5 хка, а с медицински-ароматни култури - 28 хка.

Механични повреди от инженерните действия от страна на военнослужещите има само на площи, засети с пшеница - 79,08 хка., като общият размер на нанесените щети е в размер на 61 439 лева.

Няма нанесени щети при площите с царевица, слънчоглед, зеленчукови култури, захарна царевица и медицински-ароматни култури в огледаните райони.

В момента продължават инженерните действия от Министерството на отбраната по обезопасяване и на други площи, засети със земеделски култури, които подлежат на нов оглед от страна на комисията.

В нея участват специалисти от Министерството на земеделието и храните, Министерството на отбраната, Областната дирекция "Земеделие и гори" - София-град, Общинската служба "Земеделие и гори" - Нови Искър.