Шумен е пред епидемия от грип. Според директора на Регионалната здравна инспекция Живко Железов най-вероятно утре, след отчитането на заболелите, ще бъде обявена грипна епидемия.

Сред регистрираните болни има пациентка с доказан свински грип, която е в добро състояние, информира БНР.

Д-р Железов допълни, че тази година острите респираторни заболявания често водят до бронхопневмонии.

Също утре ще бъде решено дали и във Варна да бъде обявена грипна епидемия. Според д-р Светла Станева от Регионалната здравна инспекция през последните дни броят на заболелите нараства значително.

Припомняме, от вчера в София също бе обявена грипна епидемия, след като в столицата беше регистрирана заболяемост от 155 души на 10 000.

Преди това грипна епидемия беше обявена в две области - Враца и Пазарджик, както и в община Плевен.

Припомняме, преди дни нови 5 училища от страната излязоха в грипна ваканция. Две от тях се намират във Видин, а останалите три са съответно в Брегово, Белоградчик и София.

Първата област, в която бе обявена грипна епидемия бе София-област, където заболеваемостта надхвърли 300 души на 10 000.

Обявена бе грипна епидемия и в общините Благоевград и Петрич. Спрени бяха плановите операции, детските и женските консултации в двете общини.

Вчера към тези области се присъединиха още пет области - Благоевград, Петрич Дупница, Рила и Кочериново. Поради големия брой на болни ученици, които отсъстват от занятия, в шест училища в общините Дупница и Кочериново ще има грипна ваканция от 20 до 26 януари.

За предпазване от заразяване, най-важно е да се избягват контакти с болни хора и да се спазва добра лична хигиена. Това включва следните неща:

  • -      често измиване на ръцете с вода и сапун;
  • -      използване на дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба на спиртна основа;
  • -      закриване с ръка на устата и носа при кихане или кашляне;
  • -      избягването на търкането на очи с мръсни ръце;
  • -      често проветряване на въздуха в затворени помещения;
  • -      редовно дезинфекциране на повърхностите в затворените помещения;
  • -      измиване и дезинфекциране на играчките за малките деца.