Състав на Специализирания наказателен съд (СНС) остави за постоянно в ареста подсъдимия швейцарски гражданин Кевин Стивън Бахли.

Той е обвинен в тероризъм и в притежаването на незаконни оръжия, с които е имал за цел да замине в Идлиб (Сирия), за да се включи в реални бойни действия.

Преди началото на днешното съдебно заседание адвокат Коста Колев, защитник на обвиняемия Бахли, поиска от съда да не бъде заснеман подсъдимият, защото би могъл да бъде компрометиран и това да повлие в негативна степен на неговото влошено здравословно и психично състояние.

Хванаха швейцарец на Капитан Андреево с пушки и ножове на път за Идлиб
Обновена

Хванаха швейцарец на Капитан Андреево с пушки и ножове на път за Идлиб

Обяснява, че иска да помага на цивилните в Сирия, обвиняват го в тероризъм

Кевин Бахли заяви пред съда, че не се чувства много добре психически, но би искал съдебният процес да тръгне по същество. Той обаче заяви през сълзи, че никога не е участвал и няма намерение да участва в реални бойни действия, а просто искал да помогне на тамошното население.

Прокуратурата защити най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" с откритите при ареста му оръжия, боеприпаси, камуфлажни облекла и карта на маршрута му до Сирия.

Защитата поиска обвиняемият да бъде преметен в специализирана психиатрична клиника, поради влошеното му здравословно състояние.

Според съда има реалната опасност той да се укрие, да извърши ново престъпление и да възпрепятства съдебния процес, ако бъде освободен.

След края на съдебното заседание прокурор Георги Асенов коментира пред журналисти, че подсъдимият е искал да замине за Сирия, за да се включи в реални бойни действия, а не да бере билки.

Прокурорът обясни, че ако наистина е искал да помогне на тамошното население, е щял да го направи с медикаменти и превързочни материали, а не чрез множеството открити бойни оръжия и боеприпаси в колата му.

Припомняме, Кевин Бахли е влязъл в страната на 10 септември през ГКПП "Дунав мост" 2. На 11 е пренощувал в София, след което е направил опит да излезе през ГКПП "Капитан Андреево". В колата му бяха открити две ловни пушки, една бойна карабина, 24 ножа, 3 мачете, 400 броя ловни патрони, лък със стрели и камуфлажни облекла. Предстоят следствени действия и назначаване на експертизи.

На 12 септември му беше повдигнато обвинение за тероризъм и контрабанда на оръжия през държавната граница. От вчера той е задържан за срок до 72 часа

Лицето е преминало няколко граници, за да се озове на територията на страната ни. Ние не можем да установим кой и каква проверка е извършъл, изтъкна прокурорът и добави, че оръжията са се намирали вътре в автомобила и не са били укрити в тайници.

В него са намерени и доста материали на чужд език. Мъжът и автомобилът са обявени за издирване от швейцарските власти в Шенгенската информационна система, с информацията, че лицето е въоръжено. Предоставена е и информация, че неговият баща е сигнализирал полицията, че синът му е изчезнал заедно с автомобила, като от жилището им липсват огнестрелни оръжия и боеприпаси.