Още през 2016 г. има подадени сигнали срещу собственика на кучетата, които са нахапали до смърт 39-годишен мъж в местност на Владо Тричково. Още тогава също така са били съставяни протоколи на собственика на кучетата да се грижи за животните си и да направи, така че те да не напускат двора.

Сега, след трагичния инцидент, полицията е установила, че дворът, където са живеели кучетата, има ограда, но животните са могли да я прескачат.

Сигналът за случая бил подаден от жена, вчера в около 16.30 ч. на тел. 112 в ОДМВР София. Тя е видяла в местността Говедарника труп на човек.

Незабавно са били изпратени служители на Районно управление Своге, които са констатирали смъртта на мъжа. За около час и половина са установили и неговата самоличност - той също живеел в района на село Владо Тричков и се грижел за болната си майка. Самият той също отглеждал куче.

5 домашни кучета убиха мъж в Софийско

5 домашни кучета убиха мъж в Софийско

Кучетата са от породата Кане корсо

Директорът на ОДМВР-София старши комисар Николай Спасов определи инцидента като неприятен. Той заяви, че компетентните органи не са установили рани от огнестрелно и хладно оръжие и се изключва вероятността от насилствена от ръката на човек смърт.

Като причина за смъртта се сочи кръвозагуба, вследствие от нападението на кучетата.

Служителите на реда първоначално не са открили собственика на кучетата на адреса на вилата - Й.К. Открили са обаче самите кучета, част от които били в двора, но друга част са се разхождали по улицата.

В последствие собственикът е арестуван, като не е отрекъл, че животните са негови и е обяснил, че се грижи за кучетата. Съдействал е на органите на МВР и е задържан за 24 часа.

До края на деня ще му бъде повдигнато обвинение, стана ясно още на брифинга в столичната Окръжна прокуратура. От Окръжна Прокуратура са изпратили делото на Районна прокуратура Своге.

Окръжният прокурор Наталия Николова разясни, че обвинението ще бъде за това, че не са положени достатъчни грижи за гръбначно животно - куче в резултат, на което е настъпила смърт (чл. 325в, ал. 2 от НК.).

Държавното обвинение ще поиска собственикът на кучетата да бъде задържан и за 72 часа.

Кучетата са взети и са настанени във ветеринарна клиника "Връбница" със съдействието на "Екоравновсие". На животните е назначена дентална експертиза.

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че 5 кучета са убили мъж в софийското село Владо Тричков. 

Вчера пък куче от порода Дого Аржентино ухапа жена в разградското село Дряновец

Породисто куче нахапа жена в Дряновец

Породисто куче нахапа жена в Дряновец

35-годишната жена е откарана в болница в Русе