Председателят на медицинския синдикат към КТ „Подкрепа" доктор Теодора Вълчева заяви за БНР, че ако не се постигне споразумение за минимални прагове на възнагражденията в сектора, синдикатът също може да се включи в протестите на лекарите.

"Наблюдаваме протеста и времето на протеста. Една синдикална организация не може да остане безразлична, когато й извиват ръцете и я унижават. Затова ако ние не постигнем тези нива, по отношение на „Подкрепа", ние ще заявим категорично, че отново ще започнем протестни действия", каза Вълчева.

Припомняме, вчера бе постигнато споразумение между Министерство на здравеопазването, НЗОК и Съюзът на общините в България за определяне на социално значими клинични пътеки, чието заплащане да бъде увеличено. От страна на местните власти продължават да настояват общинските болници да имат право да сключват втори договор със специалистите, за да се предотврати криза в малките лечебни заведения.  

Днес за четвърти ден ще протестират лекарите и медицински специалисти срещу недостатъчно финансирани на здравната система. Работещите първа смяна в доболничната помощ ще протестират от 10 до 11 часа, а тези от втора смяна - от 14 до 15 часа.