Синдикатът на служителите в затворите в България пита редно ли е да се ограничава достъпът на журналисти до Софийския затвор, стана ясно от тяхно официално изявление.

По информация на синдиката Министерство на правосъдието е отказало достъп на няколко медии до Софийския затвор във връзка с подготовката на репортажи, свързани с отразяването на предстоящия национален протест 24 февруари.

От ССЗБ не са на ясно с причините за ограничаването на достъпа на медии, три дни преди планирания протест. Синдикатът пита чрез медиите правосъдният министър Цецка Цачева "оправдано ли е ограничаването на достъпа на журналисти до местата за лишаване от свобода и отговаря ли на разбирането за прозрачност и отчетност в обществена полза".

Канят Цецка Цачева на протеста на надзирателите

Канят Цецка Цачева на протеста на надзирателите

Протестите да не притесняват Борисов, че ще "изложим страната пред чужденците"

Припомняме, вчера в своя официална декларация, синдикатът покани мин. Цачева да присъства на националният протест на 24 февруари. Отговор към момента няма.

Надзирателите и съдебната храна излизат на първи национален протест под надслов "Европа и за нас" в събота. Те ще настояват за 20% увеличение на заплатите, мерки за разрешаване на проблемите с недостига на кадри и лошите условия на труд. Родният синдикат информира, че е получил писмо от представители на Независимия синдикат на затворническата полиция и администрация на Република Македония (НСЗПА), които съобщават, че пристигат в събота в България, за да подкрепят протеста на българските си колеги.