"Синя България" сезира прокуратурата за неизпълнение от страна на влязло в сила решение на Върховния административен съд (ВАС) от страна на Централната избирателна комисия, съобщават от коалицията. Според формацията с отказа си да изпълни решението на съда и да регистрира Христо Костов под номер 3 в листата на "Синя България" с кандидати за евродепутати ЦИК не погазва законодателството и грубо нарушава конституционното право на български гражданин да се кандидатира и да бъде избиран.

Сигнал за казуса е подаден на 23 май 2024 до и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов от адвокат Васил Танков от името на коалицията. Тя е регистрирана с решение на ЦИК от 23 април за участие в изборите за европейски и национален парламент на 9 юни и е представлявана от Петър Москов.

На 7 май Централната избирателна комисия регистрира и листата на "Синя България" за евроизборите, но без Христо Костов. В решение № 3241-ЕП на ЦИК се посочва, че по данни към 9 декември 2023 г. настоящият му адрес е в Канада е и той не отговаря на условието да бъде избиран за член на Европейския парламент от България, защото адресът не е територията на страната ни или в друга държава от Европейския съюз. Поради това според комисията следва да бъде отказана регистрацията на кандидата.

Според чл. 351, ал. 1 от Изборния кодекс кандидатите трябва да имат постоянен адрес в България и през последните шест месеца да са живели най-малко у нас или в друга страна в Европейския съюз. "Клуб Z" информира, че от коалицията са представили данни, че към 9 декември Христо Костов е имал настоящ адрес в испанската столица Мадрид, а според личната му карта той е с постоянен в град Варна.

Срещу отказа на ЦИК от адв. Танков като пълномощник на "Синя България" във Върховния административен съд е подадена жалба, разгледана в открито съдебно заседание на 13 май 2024 г. На същата дата ВАС отменя отменя решението на ЦИК в за Костов и връща преписката за произнасяне по предложението за регистрацията му в листата на коалицията за с кандидати за членове на Европейския парламент.

В сигнала до прокуратурата се посочва, че съгласно мотивите към съдебното решение са налице всички законоустановени предпоставки за регистрацията на Христо Костов. Отбелязва се още, че според чл. 58, ал. 3 от Изборния кодекс решенията на съда не подлежат на обжалване, те са окончателни и влизат в сила незабавно.

"С оглед продължаващото бездействие на ЦИК, след постановяването на цитираното съдебно решение, на 18 май 2024 г. подадох по електронна поща заявление, с което им обръщам внимание, че решението на съда е влязло в законна сила и следва да бъде изпълнено от тях. На проведеното по-късно същия ден заседание, заявлението ни беше докладвано само "за сведение", като не последва никакво реално действие по изпълнение на съдебното решение". Изтъква Васил Танков. Той добавя, че и до момента ЦИК все още отказва да изпълни влязлото в сила съдебно решение.

"В конкретния случай с бездействието си длъжностните лица от състава на Централната избирателна комисия не само, че фактически нарушават закона, осуетявайки изпълнението на влязлото в законна сила съдебно решение (което бездействие от обективна страна разкрива признаците на деянието, чийто фактически състав е описан в чл. 296, ал. 1 НК), но и по същество отказвайки, напълно незаконосъобразно да регистрират кандидат, за когото съдът надлежно е констатирал, че отговаря на изискванията за регистрация, грубо показват конституционно закрепените му изборни права да участва в насрочените за 09.06.2024 г. избори (което разкрива признаците на деянието, чийто фактически състав е описан в чл. 167, ал. 5, вр. ал 1 НК)", се казва още в сигнала.

Адв. Танков призовава главният прокурор да се запознае с фактите по случая и, ако прецени, че е извършено нарушение, да образува наказателно производство.

ЦИК анулира регистрацията на кандидат-депутат

ЦИК анулира регистрацията на кандидат-депутат

Той се регистрирал в три избирателни региона