Вероятната основна причина за масовото сбиване в бежанския лагер в Харманли е системната злоупотреба с алкохол. Това мнение изказа пред БиТиВи началникът на местната полиция Евгени Генов.  

Припомняме, че близо 800 обитатели на лагера участваха в масов бой в неделя късно вечерта. Мелето бе между афганистанци и иракчани. Скандалът между тях възникнал на плаца в лагера и прераснал в меле, като между враждуващите групи била охраната. Иракчаните получили подкрепление от сирийци, живеещи на външен адрес в Харманли. Малко по-късно в лагера пристигнали над 50 полицаи и пожарна, които прекратили боя, но били посрещнати от камъни.

Меле между афганистанци и иракчани в бежанския лагер в Харманли

Меле между афганистанци и иракчани в бежанския лагер в Харманли

Потрошили и патрулка

Евгени Генов обясни, че в центъра са установени лош контрол при пропускателния режим и системни нарушения на вътрешния ред.

Лагерът в момента се обитава от 1500 бежанци.

Предварителни индикации за възможен инцидент там полицията не е имала. Генов отбеляза, че органите на реда следят колко души постъпват в лагера и какъв е произходът им. Била им и известна непоносимостта, която съществува между различните етноси вътре.

Настаняваме мигрантите по националности, центърът в Харманли става „затвор“

Настаняваме мигрантите по националности, центърът в Харманли става „затвор“

Ще преобразуват някои от центровете

Началникът на отдел към Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Тома Зафиров също обясни, че инцидентът е възникнал спонтанно. Нямало предварителна подготовка или нещо, което да подскаже, че може да възникне конфликт. Зафиров призна, че и в другите места, където са настанени различни етноси, се констатира леко напрежение.

Той даде уверение, че ще разговаря с охранителната фирма, осъществяваща пропускателния режим, за да се предприемат необходимите действия. Тома Зафиров подчерта, че в правилника за вътрешния ред е забранено да се внася алкохол.